Ovaj trik će vam pomoći da ubrzate proces kiseljenja kupusa

GS
Ovaj trik će vam pomoći da ubrzate proces kiseljenja kupusa

Od kiselog kupusa se prave neki od tradicionalnih specijaliteta, kao što su sarma ili podvarak, a on sadrži i dosta vitamina i minerala.

Ako želite da ubrzate proces kiseljenja onda dodajte šećer, a razno povrće ili začini mogu drastično da poboljšaju ukus kupusa. Pročitajte i kako da kupus poprimi žutu boju.

Koji kupus je pogodan za kiseljenje

Najbolje je izabrati srednje i kasne sorte bijelog kupusa. Sadrže više šećera, koji je neophodan za fermentaciju. Glave kupusa treba da budu guste, sa jakim listovima. Grube gornje i oboljele listove nemojte da koristite.

Sa čime kiseliti kupus

So je neophodna ako želite da ukiselite kupus i ako želite da duže traje. Obično ide jedna kašika na kilogram kupusa. Takođe, dodaje se i šargarepa, a na kilogram kupusa obično ide nekih 100 g, a uz nju ili umjesto nje možete da dodate i cveklu ili bundevu, jabuku, lovorov list, mljevenu crvenu papriku, mirođiju, kim, ren, listove ribizle ili neki drugi začin. Naravno, ne koristite sve odjednom, piše Magazin Novosti.

Odaberite pravu posudu

Najbolje je da kupus kiselite u buretu, ali mogu da posluže i staklene tegle ili emajlirane posude. Izbjegavajte aluminijumske posude jer u njima kupus dobija sivu boju i imaće neprijatan ukus.

Kako ubrzati proces kiseljenja

Kiseli kupus se čuva na sobnoj temperaturi (19-22°C), a ako ga stavite na toplije mjesto ubrzaćete proces fermentacije, a proces ubrzava i dodavanje šećera u bure. Za 1 kg kupusa dovoljno je 1/2 kašičice. Kupusu će trebati 2-7 dana da se ukiseli, a za to vrijeme skidajte pjenu. Ovo se najviše odnosi na sjeckani kupus ribanac, cijelim glavicama je potrebno minimum dvije nedjelje.

Kupus može da se kiseli i bez soli, samo je potrebno da posudu napunite ključalom vodom i ostavite pod pritiskom. Samo vodite računa, jer ovako kiseljen kupus ima manji rok trajanja, jer je so konzervans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana