Opčinila čitav svijet: Originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine

GS
Foto: Ilustracija

Praznične trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom receptu.

Prva ruska salata pojavila se oko 1860. godine u kuhinji kuvara belgijskog porijekla po imenu Lusijen Olivije, glavnog kuvara „Ermitaža”, jednog od najpopularnijih restorana u Moskvi.

Nije dugo trebalo da ova salata opčini Ruse, a potom i čitav svijet.Tačan recept bio je Lusijenova strogo čuvana tajna, ali se pouzdano zna da je u njoj bilo mesa tetrijeba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine.

Naravno, i ime je zapravo dobila po njemu – Olivijeova salata.

Uz to, originalni recept sastojao se i od originalnog Lusijenovog majoneza, u koji je išlo francusko bijelo vino, senf, maslinovo ulje iz Provanse uz naravno, nekoliko skrivenih sastojaka.

Sastojci su, kao i uvijek kod vrhunskih kuvara, bili rijetki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je u martu 1894. godine u ruskom časopisu „Naša piщa”, odnosno „Naša hrana”, i ovako je glasio:

Dva krompira

Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)

3-4 lista zelene salate

3 velika repa rakova

1/4 šolje pihtija isjeckanih na kockice

1 kašičica kapara

3-5 maslina

i jedna i po supena kašika preliva majoneza

Sastojci koji su bili rijetki i skupi su, kako je salata postajala sve popularnija među običnim narodom, postepeno zamjenjivani jeftinijom i dostupnijom hranom. Nakon što je salata izašla izvan granica Rusije i drugi narodi su recept prilagodili svojoj kuhinji. U salatu je dodata mrkva (što ruski kuvari i danas smatraju “neoprostivim grijehom”), ponegdje kukuruz, a umjesto mesa raka pojavilo se pileće bijelo meso, a kasnije i šunka, piše “Sitimagazin”.

Danas i Rusi prave „našu”, savremenu verziju sa kuvanim povrćem i šunkom ili piletinom i pored Rusije, izuzetno je popularna na Balkanu.

Ovo je jedan od dobrih recepata za njenu pripremu.

Sastojci:

150 grama krompira

150 grama graška

150 grama šargarepe

150 grama kornišona (kiselih krastavčića)

150 grama šunke po izboru

300 grama majoneza

2 tvrdo kuvana jajeta

1 kašika senfa

2 kašike soka od limuna

prstohvat soli

malo bibera

Priprema:

Smatra se da se ključ za dobru rusku salatu nalazi u majonezu i krompiru. Krompir će biti znatno ljepši ukoliko ga skuvate u kori i tek onda oljuštite i nasjeckate. Krompir, šargarepu i grašak kuvajte odvojeno i uz svaki sastojak dodajte malo soli. Krompir kuvajte neoljušten dok ne budete mogli sa lakoćom da ga probodete viljuškom. Grašak i šargarepu kuvajte po desetak minuta, pazite da ne budu prekuvani.

Kada se povrće skuva, prelijte ga obavezno hladnom vodom i ostavitte da se cijedi. Potrudite se da što bolje ocijedite svo povrće, kako bi bilo što čvršće i lakše za oblikovanje.

Postupak pripreme je jednostavan – izrežite sve sastojke na sitne kockice i pomiješajte sa majonezom i začinima. Iskusni kuvari predlažu da povrće skuvate nekoliko sati unaprijed kako bi se ohladilo na sobnoj temperaturi i što bolje ocijedilo. I krastavce narežite nešto ranije i dobro ocijedite kako biste spriječili da vaša salata bude rijetka.

Rusku salatu možete čuvati do dva dana u frižideru. Ako želite da je koristite više dana, u dobro zatvorenoj posudi u frižideru čuvajte nasjeckane sastojke, a majonez dodajte neporedno prije posluživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana