Kako da čuvate namirnice da bi vam ostale svježe

B92
Foto: Ilustracija

Ovo su situacije koje se gotovo svakodnevno dešavaju u domaćinstvu. Da ne biste bez potrebe bacali hranu, pridržavajte se ovih savjeta kako bi vam namirnice uvijek bile svježe. A u tome vam mogu pomoći stvari koje sigurno imate u kuhinji.

Svježi začini 

Višak začina možete sačuvati tako što ćete ih isjeckati i staviti u staklenu teglicu, a zatim preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

Svjež sir i pavlaka 

Svjež sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopako i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.

Brašno, palenta i ovsene pahuljice 

Ako želite da sačuvate brašno od sitnih insekata koji vole da borave u njemu, uzmite ljutu žvaku, umotajte je u foliju i stavite u kesu s brašnom. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojim se mogu naći insekti.

Bobičasto voće 

Bobice poput borovnica duže će vam trajati i biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnom tečnošću. Dakle, u šoljicu stavite dvije kašike sirćeta, isperite ih i stavite u frižider.

Hljeb 

Ako želite da vam hljeb duže ostane svjež i mekan i da se ne uhvati buđ, u kesicu zajedno s hljebom ubacite list celera.

Jabuke 

Ako ste isjekli jabuku na komade i shvatili da je nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa ih pričvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti tamnjenje jabuke.

Suvo voće 

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

Banana 

Zamotajte vrh banane providnom folijom. Tako će trajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da se kvare. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana