Ronioci rizikuju živote zbog gastronomskog hita: Specijalitet čija cijena dostiže i 3.000 evra po kilogramu

GS
Ronioci rizikuju živote zbog gastronomskog hita: Specijalitet čija cijena dostiže i 3.000 evra po kilogramu

Morski krastavci, jedna od najcjenjenijih vrsta morskih životinja, postali su pravi gastronomski hit na svjetskom tržištu.

Njihova cijena dostiže i 3.000 evra po kilogramu, što govori o tome koliko su traženi i vrijedni. Ove životinje žive na muljevitom dnu mora, najviše u azijsko-pacifičkoj regiji, a na velikim dubinama od 8.500 metara čine gotovo 90 odsto ukupnog živog svijeta.

Zbog velike potražnje, morski krastavci postali su ugrožena vrsta, a proces njihovog eksperimentalnog izlovljavanja u komercijalne svrhe doprinosi tome da postaju još ugroženiji. Morski krastavci su posebni i po tome što se smatraju izrazito ljekovitim. Koriste se i u medicini i u ishrani, a najcjenjeniji su u Aziji, gdje ih jedu samo imućniji članovi društva.

U prestižnim i skupljim restoranima služe se na razne načine, a mogu se naći i na pijacama. Međutim, zbog visoke cijene, ljudi rizikuju svoje živote roneći u velikim dubinama kako bi ih ulovili. Krivolovci su česta pojava, a policija ih mahom hvata na djelu. Za krivolov su predviđene velike novčane i zatvorske kazne.

Što su morski krastavci lepši i neobičniji, to su skuplji i poželjniji. Imaju važnu ulogu u morskom ekosistemu, zbog čega je važno da se s njima postupa pažljivo i odgovorno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana