YU Grupa proslavila 50 godina karijere

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Čuveni domaći rok sastav “YU Grupa” sinoć je proslavio jubilej od 50 godina karijere spektakularnim koncertom na prepunom Stadionu Tašmajdan, sa velikim brojem gostiju na pozornici.

Koncert je nosio naziv prema istoimenoj izložbi posvećenoj YU Grupi - “Više od 50 godina čistog rokenrola”, koja je nedavno u njihovu čast i povodom ove proslave otvorena u Galeriji Marsh Open Space u Beogradu.

Uvod u koncert bio je u znaku slajd šou prikaza vrhunskih fotografija o istorijskom razvoju YU Grupe kroz pet decenija uz kratak trejler iz budućeg dokumentarnog filma o bendu.

Gosti na koncertu su bili - Tihomir Pop Asanović, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina Benč, Dejan Cukić, Nikola Čuturilo Čutura, Bora Ðorđević, Zvonimir Ðukić Ðule, Bruno Langer (Atomsko sklonište), Sead Lipovača Zele (Divlje jagode), Saša Lokner, Dado Topić, Vlatko Stefanovski i drugi.

Repertoar koncerta činio je presjek 12 studijskih albuma, pretežno za diskografske kuće “Jugoton” i “PGP RTS” - “YU Grupa” (1973), “Kako to da svaki dan?” (1974), “YU Grupa” (1975), “YU zlato” (1976), “Među zvezdama” (1977), “Samo napred...” (1979), “Od zlata jabuka” (1987), “Ima nade” (1988), “Tragovi” (1990), “Rim 1994” (1995), “Dugo znamo se” (2005) i “Evo stojim tu” (2016).

Koncert su krenuli sa jednim nizom fragmenata iz pjesama “Noć je moja”, “Impuls”, “Kalibar 86”, “Pogled sa šanka”, “Autobus za raj” gdje je sve vrijeme na klavijaturama bio Aleksandar Saša Lokner (iz benda “Bajaga i instruktori”).

Onda prvi vokalni gost je izašao na scenu za numeru “Kako to da svaki dan” - Dejan Cukić, uvijek maksimalno raspoložen, razigran i raspjevan.

“Sledeći gost nam dolazi iz Beograda i možda ga znate, zove se Bajaga”, Žika Jelić je najavio nastup pop rok muzičara kao vokala na pjesmi “Kad mesec prospe rekom srebra sjaj”.

Momčilo Bajagić Bajaga je inače autor teksta te numere, koju je 2015. originalno i otpjevao sa bluz bendom “Point Blank” i Dragijem Jelićem.

Hrvatski rok muzičar Dado Topić svojim vrhunskim vokalom dočarao je snažnu “Vatru”, na šta se briljantno nadovezao Dragi Jelić sa kompozicijom “Zaboravi”.

“Da je ovaj prostor stadiona Tašmajdan sada prazan, izgledao bi nam kao neka pustinja”, bila je to standardna Žikina najava za njihovu pjesmu “Pustinja”, na kojoj im je vokalno gostovao Zvonimir Ðukić Ðule, lider rok sastava “Van Gogh”.

“YU Grupa je razlog što se svi mi bavimo rokenrolom, što držimo gitare u rukama, i trzalice u džepovima. Upalite mobilne telefone da odamo počast legendama rok muzike i pošaljemo poruku u muzičku vasionu”, poetski se izrazio Ðule, i u duetu otpjevao “Pustinju” sa Dragijem i na kraju je izgrlio rođenu braću uz duboki naklon.

Hit “Rokenrol za kućni savet” benda “Riblja čorba” nije tek tako zalutao na set listu, a sve je pojasnio njihov naredni gost Bora Ðorđević, koji je izazvao žestoki aplauz.

“Tu pesmu sam napisao za YU Grupu, jer su mi tražili da im dam neki tekst. Međutim, tada im moja pesma nije odgovarala. Hajde da vidimo da li će im večeras odgovarati”, našalio se Bora Čorba i ubrzo otpjevao i baladu “Žao mi je što nisam tvoj” za koju im je napisao prihvaćeni tekst.

Ogroman hit benda “Dunav” oduševio je na hiljade posjetilaca, kao i zanimljiv vokalno instrumentalni triptih nazvan “Koktel” gdje spadaju numere “Nona”, “Kosovski božuri”, “Sama”.

Kratka posveta nedavno (2021) preminulom bubnjaru Ratislavu Raši Ðelmašu, koji je svirao u najboljim i najuspješnijim godinama YU Grupe, bila je u vidu govora Žike Jelića, ali i najava neprolaznog hita “Od zlata jabuka” koji je otpjevala njegova kćerka Aleksandra Ðelmaš uz gitaristu Davida Micića.

Razigrani hit “U tami disko kluba” svirao je makedonski gost izvanredni gitarista Vlatko Stefanovski, a otpjevao je nadahnuto sa uživanjem pop umjetnik Aleksa Jelić, sin Dragija.

Hit “Čudna šuma” je na pozornici bio istinski spektakl, jer se Vlatku pridružio Bruno Langer iz hrvatskog rok sastava “Atomsko sklonište” i pet gitara (uz Dragija, Žiku i Petra) je efektno odjekivalo Tašmajdanom.

Muzičar Nikola Čuturilo Čutura ponovo je stigao na binu i uz suze radosnice, veoma emotivno govorio o braći Jelić.

“Ako iskreno volite YU Grupu, ne možete nikako biti loš čovek. Ovde večeras je jedan divan svet na koncertu. Hvala Jelićima na svemu”, rekao je Čutura i otkrio da je prvi put u životu bio na koncertu sa 10 godina, u Istri, gdje je slušao upravo YU Grupu i odmah se inficirao rokenrolom.

Za kultnu pjesmu “Mornar” je upravo Čutura napisao tekst, i otpjevao je sa slavljenicima.

Tu je bio završen zvaničan dio koncerta prema scenariju i idejnom konceptu.

Naravno, uslijedio je bis sa zaista vanserijskim hitovima, prije svega “Dunavom šibaju vetrovi” i remek djelo “Crni leptir” na kome je opet gostovao Bajaga.

Sam kraj koncerta na bisu je označio pravu rokenrol žurku gdje su skoro svi gosti na bini zajedno pjevali veličine “Odlazim” i još jednom “Čudna šuma”.

Tako su okončali pravi rok spektakl od skoro puna tri sata i otpjevanih barem 30 kompozicija.

YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom “Idejni posed”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana