YU Grupa прославила 50 година каријере

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Чувени домаћи рок састав “YU Grupa” синоћ је прославио јубилеј од 50 година каријере спектакуларним концертом на препуном Стадиону Ташмајдан, са великим бројем гостију на позорници.

Концерт је носио назив према истоименој изложби посвећеној YU Grupи - “Више од 50 година чистог рокенрола”, која је недавно у њихову част и поводом ове прославе отворена у Галерији Марсх Опен Спаце у Београду.

Увод у концерт био је у знаку слајд шоу приказа врхунских фотографија о историјском развоју YU Grupе кроз пет деценија уз кратак трејлер из будућег документарног филма о бенду.

Гости на концерту су били - Тихомир Поп Асановић, Момчило Бајагић Бајага, Јанез Бончина Бенч, Дејан Цукић, Никола Чутурило Чутура, Бора Ðорђевић, Звонимир Ðукић Ðуле, Бруно Лангер (Атомско склониште), Сеад Липовача Зеле (Дивље јагоде), Саша Локнер, Дадо Топић, Влатко Стефановски и други.

Репертоар концерта чинио је пресјек 12 студијских албума, претежно за дискографске куће “Југотон” и “ПГП РТС” - “YU Grupа” (1973), “Како то да сваки дан?” (1974), “YU Grupа” (1975), “YU злато” (1976), “Међу звездама” (1977), “Само напред...” (1979), “Од злата јабука” (1987), “Има наде” (1988), “Трагови” (1990), “Рим 1994” (1995), “Дуго знамо се” (2005) и “Ево стојим ту” (2016).

Концерт су кренули са једним низом фрагмената из пјесама “Ноћ је моја”, “Импулс”, “Калибар 86”, “Поглед са шанка”, “Аутобус за рај” гдје је све вријеме на клавијатурама био Александар Саша Локнер (из бенда “Бајага и инструктори”).

Онда први вокални гост је изашао на сцену за нумеру “Како то да сваки дан” - Дејан Цукић, увијек максимално расположен, разигран и распјеван.

“Следећи гост нам долази из Београда и можда га знате, зове се Бајага”, Жика Јелић је најавио наступ поп рок музичара као вокала на пјесми “Кад месец проспе реком сребра сјај”.

Момчило Бајагић Бајага је иначе аутор текста те нумере, коју је 2015. оригинално и отпјевао са блуз бендом “Поинт Бланк” и Драгијем Јелићем.

Хрватски рок музичар Дадо Топић својим врхунским вокалом дочарао је снажну “Ватру”, на шта се бриљантно надовезао Драги Јелић са композицијом “Заборави”.

“Да је овај простор стадиона Ташмајдан сада празан, изгледао би нам као нека пустиња”, била је то стандардна Жикина најава за њихову пјесму “Пустиња”, на којој им је вокално гостовао Звонимир Ðукић Ðуле, лидер рок састава “Ван Гогх”.

“YU Grupа је разлог што се сви ми бавимо рокенролом, што држимо гитаре у рукама, и трзалице у џеповима. Упалите мобилне телефоне да одамо почаст легендама рок музике и пошаљемо поруку у музичку васиону”, поетски се изразио Ðуле, и у дуету отпјевао “Пустињу” са Драгијем и на крају је изгрлио рођену браћу уз дубоки наклон.

Хит “Рокенрол за кућни савет” бенда “Рибља чорба” није тек тако залутао на сет листу, а све је појаснио њихов наредни гост Бора Ðорђевић, који је изазвао жестоки аплауз.

“Ту песму сам написао за YU Grupу, јер су ми тражили да им дам неки текст. Међутим, тада им моја песма није одговарала. Хајде да видимо да ли ће им вечерас одговарати”, нашалио се Бора Чорба и убрзо отпјевао и баладу “Жао ми је што нисам твој” за коју им је написао прихваћени текст.

Огроман хит бенда “Дунав” одушевио је на хиљаде посјетилаца, као и занимљив вокално инструментални триптих назван “Коктел” гдје спадају нумере “Нона”, “Косовски божури”, “Сама”.

Кратка посвета недавно (2021) преминулом бубњару Ратиславу Раши Ðелмашу, који је свирао у најбољим и најуспјешнијим годинама YU Grupе, била је у виду говора Жике Јелића, али и најава непролазног хита “Од злата јабука” који је отпјевала његова кћерка Александра Ðелмаш уз гитаристу Давида Мицића.

Разиграни хит “У тами диско клуба” свирао је македонски гост изванредни гитариста Влатко Стефановски, а отпјевао је надахнуто са уживањем поп умјетник Алекса Јелић, син Драгија.

Хит “Чудна шума” је на позорници био истински спектакл, јер се Влатку придружио Бруно Лангер из хрватског рок састава “Атомско склониште” и пет гитара (уз Драгија, Жику и Петра) је ефектно одјекивало Ташмајданом.

Музичар Никола Чутурило Чутура поново је стигао на бину и уз сузе радоснице, веома емотивно говорио о браћи Јелић.

“Ако искрено волите YU Grupу, не можете никако бити лош човек. Овде вечерас је један диван свет на концерту. Хвала Јелићима на свему”, рекао је Чутура и открио да је први пут у животу био на концерту са 10 година, у Истри, гдје је слушао управо YU Grupу и одмах се инфицирао рокенролом.

За култну пјесму “Морнар” је управо Чутура написао текст, и отпјевао је са слављеницима.

Ту је био завршен званичан дио концерта према сценарију и идејном концепту.

Наравно, услиједио је бис са заиста вансеријским хитовима, прије свега “Дунавом шибају ветрови” и ремек дјело “Црни лептир” на коме је опет гостовао Бајага.

Сам крај концерта на бису је означио праву рокенрол журку гдје су скоро сви гости на бини заједно пјевали величине “Одлазим” и још једном “Чудна шума”.

Тако су окончали прави рок спектакл од скоро пуна три сата и отпјеваних барем 30 композиција.

YU Grupу су у јесен 1970. године основали Драги и Жика Јелић, оргуљаш Миодраг Миве Округић и бубњар Велибор Бока Богдановић, под радним називом “Идејни посед”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана