Trik kako da lakše prebolite raskid veze

GS
Foto: X.com

Kada smo predani u vezi, imamo određena očekivanja jedni od drugih. U planu je zajednički život ili putovanje, ali kada veza iznenada završi, sve obaveze i obećanja su narušena. Naša budućnost odjednom postaje neizvjesna. Prisiljeni smo da se odreknemo nečega u šta smo nekada tako snažno vjerovali.

Ali, prekid veze nije kraj života i bez obzira ko je inicirao raskid, znači da nešto nije funkcionisalo. Ako neprestano razmišljamo „šta ako“, nećemo nikada krenuti naprijed, ostaćemo u prošlosti i propustiti ono što nas čeka u budućnosti. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se pokrenete nakon teškog raskida.

1. Prihvatite da je kraj veze

Prestanite se preispitivati nakon raskida. Čak i ako vi niste okončali vezu, nemojte razbijati glavu s pitanjima poput onog – šta ste pogrešno uradili. Veze se završavaju iz pravih razloga. Možda neko od vas nije bio srećan ili nije dobio šta je želio. Pomirite se s tim da je kraj kako biste mogli da kreneti naprijed.

2. Dajte sebi vremena da malo po malo prebolite raskid

Više niste u vezi, ali ne morate to odmah preboljeti. Ako se previše forsirate da prebolite bivšeg partnera, možete nanijeti više štete nego koristi. Za svaku ranu treba vremena da zacijeli pa tako i za vezu.

3. Umjesto da ste bijesni, budite zahvalni

Bez obzira na to šta se dogodilo pa se vaša veza završila, nemojte biti kivni i zamjerati drugoj strani. Svi griješe, a ako su emocije jake, neko može biti povrijeđen. Nemojte mrziti bivšeg partnera i okolo pričati da je loša osoba. Riješite se negativnih emocija i budite zahvalni na lekcijama koje ste naučili iz tog odnosa.

4. Shvatite kakva osoba želite da budete

Ponekad ljudi izgube sebe u vezi, pa osoba postane „mi“ umjesto „ja“. Prekid veze znači da opet imate vremena za sebe. Razmazite se, provedite sat vremena u pjenušavoj kupki, gledajte maraton svoje omiljene TV emisije, kuvajte omiljeni obrok koji je vaš bivši mrzio. Ovo je savršeno vrijeme da analizirate ko ste bili prije, ko ste bili s bivšim i ko želite biti u budućnosti.

5. Pronađite podršku i više se zabavljajte s prijateljima

Baš kao što u vezi gubite kontakt sa sobom, lako je izgubiti kontakt s prijateljima. Biti dio para znači da provodite puno vremena jedni s drugima, a možda ćete stoga provoditi manje vremena s prijateljima. Biti samac znači da možete kvalitetno provesti vrijeme s prijateljima. Ne trošite to vrijeme na priče o raskidu, bivšem nego se zabavljajte s društvom.

6. Posvetite se svojim hobijima i strastima

Budući da ste toliko vremena provodili s bivšim, moguće je da ste zapustili svoje hobije. Umjesto čitanja omiljene knjige, mazili ste se s partnerom. Iskoristite ovo vrijeme da ponovno otkrijete svoje hobije.

7. Vježbajte kako biste oslobodili um od negativnosti

Ništa poput vježbanja ne može osloboditi um problema i briga. Idite na trčanje nakon što se vratite s posla, učlanite se u teretanu. Ne samo da ćete tijelo dovesti u formu nego možda upoznate i neku novu osobu.

8. Prepoznajte vlastitu vrijednost: uvijek ste nevjerovatni i zaslužujete pravu ljubav

Ovo je najvažniji savjet od svih. Svi imaju priče o propalim vezama i svi pređu preko toga. Sjetite se samo da ste nevjerovatna, zanimljiva osoba. Jedna veza možda nije uspjela, ali postoji puno drugih osoba koje jedva čekaju da vas upoznaju, piše "Lifehack".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana