Stvari koje bi svaki par trebao napraviti prije nego dobije djecu

GS
Foto: Ilustracija

Gotovo svaki par s djetetom će potvrditi kako se njihov odnos dijeli na dvije faze – na fazu prije djeteta i na fazu nakon djeteta.

Svaki romantični odnos se mijenja nakon dolaska djeteta u porodicu. Iako dolazak prinove označava radost, isto tako podrazumijeva i puno obaveza i veliku odgovornost. Sve to uveliko utiče i na odnos između partnera.

To nije nužno loše, samo je drugačije. Nažalost, brojni parovi se ne znaju nositi s velikim promjenama koje dolazak djeteta donosi, što može izazvati određene probleme te stvoriti jaz između muškarca i žene. Oni koji zaista žele djecu se raduju promjenama i dočekuju ih raširenih ruku, no čak i oni priznaju da nakon dolaska bebe više ništa nije isto.

Upravo zbog svih tih razloga vrlo je važno znati cijeniti sadašnji trenutak i uživati u vezi prije donošenja odluke o zasnivanju porodice. Prema mišljenju stručnjaka i terapeuta za odnose, nekoliko je stvari koje bi svaki racionalni par trebao napraviti prije nego dobije djecu. U nastavku doznajte o čemu je riječ.

Putujte što češće

Putovanja obogaćuju život, donose nam nova iskustva i omogućuju da proširimo svoje vidike. Nakon dolaska bebe, putovanja su gotovo nemoguća, barem dok dijete malo ne naraste. Puno je jednostavnije putovati solo ili udvoje stoga svakako posjeti sve one daleke destinacije o kojima maštaš prije nego vi i partner odlučite imati dijete.

Dobro se naspavajte

Svi znaju da će nakon dolaska bebe biti puno neprospavanih noći pa ovo vrijeme iskoristi za sebe i dobro se naspavajte. Uživajte s partnerom u lijenim i usporenim jutrima tokom vikenda, odrijemajte popodne, nakon večere… Spavajte koliko god želite jer jednom kad dođe beba, kvalitetan san postaje gotovo nemoguć.

Uživajte u vremenu koje imate za sebe

Prije nego odlučite imati bebu, iskoristite ovo vrijeme kako bi se posvetili jedno drugome. Istražite svoj odnos u svim aspektima i fokusirajte se na svoju ljubav. Važno je da oboje bude sigurni da je vaša ljubav ‘ona prava’ prije nego se odlučite za dijete, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana