Šta podrazumijeva pravilo "80-20" u ljubavnim vezama i zašto tako dobro funkcioniše

GS
Pixabay
Foto: Ilustracija | Pixabay

Pravilo "80 - 20" odnosi se na postavljanje razumnih očekivanja vezano za ljubavni život i odnos s partnerom i podrazumijeva da u zdravoj vezi ne treba očekivati da ćete osigurati više od 80 posto osjećanja sreće, dok bi preostalih 20 posto trebalo biti ono što možete da osigurate sami, bez očekivanja od partnera.

Ideja je da se zdravi odnosi temelji na kvalitetnom vremenu koje provodite zajedno, dok svaki partner treba da ima prostora za to da održava lični osećaj identiteta i zadovoljstva izvan veze. Uz malo vežbe, ne bi trebalo da bude teško.

Šta podrazumijeva pravilo 80-20?

Ukratko, podrazumijeva da nećete uvijek biti dostupni u odnosu s partnerom, kao i to da partner neće uvijek biti dostupan vama. Time se sprečava česta navika partnera da postanu zavisni jedno o drugog, zbog čega zanemaruju lične želje i snove i odbacuju neke stvari koje im hrane dušu. Uz ovo pravilo, oboje partnera imaju pravo da uzmu vrijeme za sebe, kako bi ostvarili tih 20 posto i uživali u onome što ih veseli.

Zašto pravilo 80-20 funkcioniše?

Kao što izreka kaže: 'Daljina čini srce milijim". Čak i ako ste odsutni samo toliko da odete na večeru s prijateljima jednom nedeljno, i to se računa. Prostor koji dajete jedno drugom ukazuje na nivo povjerenja koju imate jedno u drugo, što je zasigurno jedan od najvažnijih temelja veze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana