Jeste li napokon u vezi koja ne dolazi s rokom trajanja? Ova će vam pitanja pomoći u potrazi za svim odgovorima!

GS
Foto: GS

Odnosi se kontinuirano razvijaju, tako da i ono što počne kao pozitivan odnos, može suptilno promijeniti kurs, a da niste niti primijetili.

Kako bismo vam pomogli dijagnosticirati vezu, pripremili smo 4 pitanja koja ilustriraju ključne komponente zdrave veze.

Možete li biti potpuno iskreni, bez žaljenja kasnije?


Ovo ste čuli već hiljadu puta: komunikacija je ključ dobre povezanosti. Ali, to što komunicirate je ono što razdvaja prosječan odnos od čvrste povezanosti. Parovi bi trebali biti u stanju reći ono što im je na umu bez straha od negativnih posljedica. Naravno, ne želite biti gadura i povrijediti ego vašeg partnera. Ako imate primjedbu, umjesto da ga unaprijed proglasite krivim, dajte mu konstruktivnu kritiku. Recite mu što vas muči i ponudite neke prijedloge kako da poradi na tome što vam smeta. Ako zna da ste tu da ga podržite, neće se osjećati napadnutim.

Da li se još uvijek posvećujete stvarima izvan veze koje vas zanimaju?


Odustajanje od interesa i prijatelja kako bi se posve posvetili svom muškarcu i očekivanje istog od njega, može biti kobno za vašu ljubav. Mnogo parova misli kako moraju biti stalno zajedno inače im odnos nije kvalitetan. Ali, baš obrnuto je točno. Jako je važno da imate vrijeme samo za sebe. Nemoguće je da vam se svi interesi poklapaju i to je u redu. Odvojena iskustva vam pomažu da se razvijate individualno, a to vam omogućuje da se bolje razvijate kao par.

Jeste li posve opušteni jedno pored drugog?


Kad ste tek počeli hodati, naravno da ste nastojali biti najbolji što možete da ga impresionirate. Ali, jednom kad dođete u komfort zonu, morali biste biti u mogućnosti biti ono što jeste pred partnerom. Uobičajeno je da sakrivate neke aspekte sebe kad formirate odnos. Međutim kako odnos postaje ozbiljniji, te maske bi trebale pasti. Znak zdravog odnosa je kad se partneri prihvaćaju u potpunosti. Razotkrivanje sebe pred partnerom jača vašu vezu, zato što se prikazujete ranjivima, a to zahtijeva povjerenje. A partner opravdava to povjerenje tako što vas prihvaća u potpunosti.

Smijete li se s njim više nego s ikim drugim?


Jedan od osnovnih znakova stabilne veze je sposobnost učiniti vrijeme koje provodite jedno s drugim zabavnim i ugodnim. Ali, da bi vas partner mogao nasmijati više nego iko drugi, mora vas zaista dobro poznavati i razumjeti vaš smisao za humor. Ako je u stanju to napraviti, ne samo da ste kompatibilni već ste u mogućnosti prebroditi sve eventualne prepreke. Temeljni element uspješnog odnosa je sposobnost da nasmijete jedno drugo osobito u teškim trenucima. To ne znači da morate hodati sa stand-up komičarom. Dovoljno je da uživate zajedno i da znate oraspoložiti jedno drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana