Princ Hari i Megan zvanično prestaju sa kraljevskim životom

Tanjug
Princ Hari i Megan zvanično prestaju sa kraljevskim životom

LONDON - Kada su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa najavili da će se odreći svojih kraljevskih uloga kako bi postali finansijski nezavisni, to je postalo tema intenzivnih rasprava unutar Britanije i šire.

Šta će raditi? Kako će preživljavati? I šta ostatak porodice misli o tome, samo su neka od pitanja koja postavlja CNN.

 "Vojvoda i vojvotkinja od Suseksa više bi željeli da u narednim nedjeljama i mjesecima fokus bude na globalnom odgovoru na Kovid-19", rekao je portparol Suseksa.

 "Međutim, prepoznajemo da postoje neriješena pitanja koja se odnose na njihovu budućnost izvan prelaznog roka", dodao je on.

Budući period podrazumeva da više neće koristiti ime "Saseks kraljevska" za svoju neprofitnu organizaciju, vebsajt ili Instagram nalog.

Od 31. marta biće okončano vrijeme njihovog rada kao kraljevskih ličnosti i počeće njihov novi život.

Vidjeli smo kako je šira porodica ujedinila front prateći ono što su kraljevski izvori prvobitno opisali kao razočaranje i uznemirenje prilikom prve izjave u januaru ove godine, navodi CNN.

Hari i Megan više neće koristiti titule njegovo i njeno kraljevsko visočanstvo i više neće predstavljati kraljicu.

To neće promijeniti nasljedni red Herija i ne znači da se par neće više kretati u kraljevskim krugovima.

Princ Čarls složio se da ih podržava finansijski, a biće im dozvoljeno da zadrže kuću na imanju Vindzor u Engleskoj ako otplate 2,4 miliona funti javnih sredstava koja su iskorišćena za obnovu - ali par je jasno rekao da namerava da provede više vremena u Sjevernoj Americi.

To je na početku značilo da će živeti u Kanadi, gdje su uzeli kuću na ostrvu Vankuver, ali je američki predsjednik Donald Tramp napisao na svom Tviter nalogu ove sedmice da je porodica otišla u SAD i da SAD neće plaćati za njihovu zaštitu.

Portparol Saseksa je odmah odgovorio da oni ne planiraju da traže od američke vlade da im obezbedi sigurnost i da su obezbedili privatno obezbeđenje.

Oni će svakako imati znatne troškove koji možda neće pokriveni podrškom koju pruža Herijev otac, pa par čak i u kombinaciji sa majčinim nasljeđem, svakako neće moći da živi stilom na koji su navikli.

Heri je iskoristio nekoliko prilika za razgovor sa bankama na Vol stritu gde je razgovarao o problemima mentalnog zdravlja.

Megan je pozajmljivala glas za Diznijev film o zaštiti slonova u Bocuani.

Izazov koji će biti pred njima biće pronalaženje ponuda, koje se plaćaju dovoljno, ali ne vraćaju ih u Veliku Britaniju.

Kao i svi drugi i oni sada treba da plate račune, a obavezali su se da da će prestati da koriste kraljevske titule kao brend.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana