Ovo su najljepše žene Zlatnog doba Holivuda, obožavaoci su im se doslovno klanjali

GS
Ovo su najljepše žene Zlatnog doba Holivuda, obožavaoci su im se doslovno klanjali

Tridesete i četrdesete godine prošlog vijeka se još uvijek smatraju Zlatnim dobom Holivuda. Elegantne haljine, besprijekorne frizure, smiješni akcenti… Sve su to bile glavne karakteristike svake glumice tokom tih vremena.

One su nazivane najljepšim ženama 20. vijeka s razlogom. Milioni obožavatelja su im se divili, zavidjeli im na bogatstvu i ljepoti i klanjali se pred njima kao da su boginje. Pamtimo ih kao mlade i lijepe, ali niko ne živi vječno.

Ovo su najljepše holivudske glumice 20. vijeka:

Vivijen Li

Fantastična engleska dama, dobitnica dva Oskara, a stekla je i reputaciju glumice s kojom je teško sarađivati. To je razlog zbog kojeg je njena karijera bila puna uspona i padova. Slavnom ju je učinio film Prohujalo s vihorom, a ostatak je istorija.

Lorin Bekol

Dobitnica počasnog Oskara, dva Zlatna globusa i dvije nagrade Toni. Lorin je bila prepoznata i kao jedna od prvih holivudskih “bombi”, zahvaljujući filmovima kao što su “Kako se udati za milionera” i “Ubistvo u Orient Eksresu”.

Ingrid Bergman

Ova sjajna švedsko-američka glumica zauzela je četvrto mjesto na listi Sto najvećih filmskih zvijezda. S tri Oscara, četiri Zlatna globusa, dvije nagrade Emi i nagradom Toni iza sebe, naslijeđe Ingrid Bergman leži u filmovima poput filma Kazablanka.

Džinger Rodžers

Američka glumica i plesačica koja je postala popularna glumeći s Fredom Asterom u 10 filmova, uključujući klasike kao što su: Vrijeme svinga, Bezbrižna i Barklijevi s Brodveja.

Sofija Loren

Svjetski poznata italijanska glumica i pjevačica. Osvojila je na desetine počasnih nagrada, pet Zlatnih globusa, prvu nagradu Akademije za najbolju glumicu u stranom filmu i mnoge druge. Možda ste je gledali u filmovima: Crna orhideja, Dvije žene i desetinama drugih, fantastičnih filmova.

Ava Gardner

Američka glumica, jedna od najsjajnijih zvijezda Holivuda 1940-ih i 1950-ih godina. Često su je opisivali kao nekoga ko ima “lice anđela i tijelo boginje” ili kao “najljepšu glumicu 20. vijeka”. Najpoznatija je po ulogama u filmovima: Mogambo, Bosonoga kontesa i Noć iguane.

Elizabet Tejlor

Ona je osvojila nagradu Akademije za najbolju glumicu dva puta. Prva glumica koja je postala toliko poznata da je trebalo dati milione dolara da biste je “rezervisali”. Nisu je bez veze zvali “Kraljica Holivuda”. Neki od njenih najboljih filmova su: Velika nagrada, Div, Prošlo ljeto i, naravno, Kleopatra.

Odri Hepbern

Za veoma kratko vrijeme, Odri je postala jedna od najplaćenijih glumica svog vremena, zahvaljujući ulogama u klasicima poput: Doručak kod Tifanija, Šarada, Praznik u Rimu i Moja lijepa gospođice.

Merilin Monro

Američka glumica i sjajna pjevačica, Merilin Monro. Ovo su neki njeni filmovi koje biste mogli pogledati: Džungla na asfaltu, Neki to vole vruće, Nijagara i Volimo se.

(Klix)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana