Ona je kraljica razvoda u svijetu bogatih: Zarađuje 1000 dolara na sat

GS
Ona je kraljica razvoda u svijetu bogatih: Zarađuje 1000 dolara na sat

Na listi njenih klijenata našli su se Anđelina Džoli, Britni Spirs, Džoni Dep...

Najpoznatiji američki advokat za razvode, koja sada zastupa Kim Kardašijan u parnici s Kanje Vestom, priznaje da sama nikad nije bila za brak, jer ne može dugo da izdrži s jednim muškarcem.

Holivudske zvijezde ističu da su ključne osobe za njihov uspijeh - agent, stručnjak za odnose s javnošću i plastični hirurg, ali tom trojstvu mogao bi da se pridruži i advokat za brakorazvodne parnice. Razvodi u svijetu slavnih su česti, a medijima i javnosti su zanimljivi jer je igri mnogo novca, a zvijezde tada u pomoć zovu Lauru Vaser (52), jednu od najboljih, najiskusnijih i najpoznatijih američkih stručnjakinja za porodično pravo.

Jednosatne konsultacije naplaćuje 1000 dolara, slučaj prihvata samo ako je klijent "težak" najmanje deset miliona dolara, a kako je bogatstvo američke rijaliti zvijezde Kim Kardašijan mnogo veće, ni sekunde nije razmišljala hoće li da je zastupa u nedavno pokrenutoj brakorazvodnoj parnici s reperom Kanjeom Vestom.

Kim i Kanje su se venčali prije sedam godina, imaju četvero djece i njihova bračna imovina se procjenjuje na 2,2 milijarde dolara, pa će Laura sigurno imati mnogo posla i dobro će zaraditi. Poznati ne žale novac jer osim što je vrhunski advokat Laura je i vrlo diskretna: s klijentima radije razgovara telefonski nego uživo, a niko ih neće vidjeti kad dođu u njenu kancelariju na 12. spratu jedne poslovne zgrade u Los Anđelesu jer mogu da se parkirajuu podzemnoj garaži.

"Javne osobe su navikle na medijsku pažnju, ali kad dolaze kod meni, savjetujem im da učine sve kako bi izbjegli paparace. Govorim im i da se suzdrže od iznošenja prljavog rublja, pogotovo ako imaju djecu čija im dobrobit uvek treba da bude na prvom mjestu", iznosi ona.

Svjesna sam da to nije lako, jer ljudi su povrijeđeni, prestrašeni i ranjivi, ali međusobnim blaćenjem i diskreditovanjem samo će pogoršati situaciju. One koje zastupam mogu da se zaštite od pritiska javnosti tako što će angažirati privatnog sudiju, koji će za 1000 dolara po satu doći u moju konferencijsku sobu. Obično su to penzionisane sudije s mnogo iskustva i znatiće da reše probleme zavađenih supružnika - objašnjava Laura, smatrajući da je izvansudska nagodba uvek najbolje rešenje.

S klijentima se ne druži. To potvrđuje i Ben Aflek, jer je Laura 2018. posredovala u brakorazvodnoj parnici između njega i Dženifer Garner. Rekao je da ih je umjesto da se finansijski i emocionalno iscrpljuju kroz sudske postupke usmjeravala prema nagodbi, a umjesto neprijateljstva zagovarala empatiju. "Upozorila nas je da ćemo oboje izgubiti ako se budemo sukobljavli", rekao je Aflek i dodao kako Laura strogo razdvaja privatno i poslovno i da se rijetko druži s klijentima nakon završene brakorazvodne parnice.

"Podsjećam ih na teško razdoblje u životu i zato među nama nema prijateljstva. Zastupam ih šest mjeseci ili godinu dana, a nakon toga kažemo: "ćao, ćao" - otkriva Vaser, kojoj se mnogi zbog povjerenja vraćaju. Tako je i Kim Kardašijan već koristila njene usluge - prije deset godina, kad je 72 dana nakon vjenčanja predala zahtjev za razvod od Krisa Humfrisa.

I Anđelinu Džoli je zastupala dvaput: kad se 2003. razvodila od Bilija Boba Tortona, a 2016. od Breda Pita. Njeni klijenti s A-liste bili su i Britni Spirs, Džoni Dep, Ešton Kučer, Gven Stefani, a vremenom je i sama stekla status poznate ličnopsti.

Ona ne vjeruje u brak. Sa sinovima Lukom (15) i Džekom (11) - iz dvije vanbračne veze - živi u vili građenoj u mediteranskom stilu između Sanset Bulevara i Holinjod Hilsa, a ormari su joj puni skupocjene odjeće i obuće modnih marki kao što su Alaia, Prada.

Ima dva podcasta -  “All’s Fair With Laura Wasser” i “Divorce Sucks! With Laura Wasser”, a 2013. je napisala knjigu “It Doesn’t Have to Be That Way: How to Divorce Without Destroying Your Family or Bankrupting Yourself”". U knjizi i na digitalnim platformama je katalogizirala nedostatke, teškobe i zablude svojih klijenata, ali uvijek je naglašavala da je advokat, a ne psihoterapeut.

 

Udala se samo jednom i to sa 25 godina, a brak je trajao 14 mjeseci. "Razveli smo se jer smo bili nezreli za brak. Imam prekrasne fotografije s vjenčanja i znam da više nikad ne bih bila tako lijepa mlada pa o novoj svadbi ne razmišljam. A možda sam i previše škrta. Ma ja sam, zapravo, stari hipik koji ne može da bude cijeli život s jednim muškarcem" - šali se Laura, koja se u brakorazvodnoj parnici sama zastupala, što joj je bilo prvo iskustvo.

Predodređena je za taj posao jer je Laurin otac Denis Vasser takođe razvodio holivudske zvezde (njegovi klijenti su, uz ostale, bili Mia Farov i Steven Spilberg), a advokat je bila i njena majka  Bunni, koja je preminula 2019. Roditelji su joj dali ime Laura Alison Vaser baš zbog inicijala  LAW, što na engleskom znači "zakon". Srednju školu je završila na Beverli Hilsu, pravo je diplomirala na Fakultetu Lojola u Los Angelesu, a u početku je radila kao advokat za osobe s posebnim potrebama.

Sredinom 90-ih je počela da sarađuje s ocem u advokatskoj kancelarijiki Vasser, Coperman i Mandles, što joj je pomoglo da uđe u svijet razvoda bogatih i slavnih. Laura Vaser zvijezdama savjetuje da prije vjenčanja potpišu predbračne ugovore, smatrajući da je brak i poslovna transakcija, a kad podnose zahtjev za razvod preporučuje im da to učine ljeti, za praznike i po mogućnosti u petak - kako bi pritisak medija bio manji.

"Nisam romantična osoba i ne znam šta je to biti u braku", ali zato savršeno znam kako se treba razvesti. Toliko dobro to zna da je inspirisala Nou Baumbača, autora filma "Marriage Story”", za lik sposobnog advokata e koju glumi Laura Dern, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana