Kanada odbila plaćati osiguranje Megan Markal i princa Herija

Agencije
Kanada odbila plaćati osiguranje Megan Markal i princa Herija

Kanada je odbila plaćati osiguranje Megan Markal i princa Herija nakon što su se preselili u tu zemlju i odstupili s kraljevskih dužnosti.

"Kanađani su odlučili da više neće plaćati njihovu sigurnost nakon 31. marta, a to se smatra poniženjem poznatog para. To znači da će cjelodnevnu zaštitu vojvotkinje i vojvode od Sussexa i njihovog sina Archieja, koja iznose milione funti, plaćati porezni obveznici Ujedinjenog kraljevstva". 

Ovo je i prvi put da su kanadske vlasti priznale da pomažu u zaštiti slavnog para otkako su se oni preselili u Vankuver. Međutim, sada je objavljeno da će s tim prestati s početkom aprila jer je navodno došlo do "promjene u statusu".

U Kanadi postoji zakonska obveza pružanja zaštite osobama koje imaju međunarodnu zaštitu. Heri i Megan su u tu zemlju stigli kao članovi kraljevske porodice, a ono što je trebao biti običan posjet pretvorilo se u trajno boravište.

"Odluka vojvode i vojvotkinje od Saseksa da se presele u Kanadu predstavlja za našu vladu jedinstvene okolnosti koje nemaju presedana. Kraljevska kanadska planinska policija sarađivala je s britanskim vlastima od samih početaka. Kako su vojvoda i vojvotkinja trenutno osobe s međunarodnom zaštitom, Kanada je imala obvezu osigurati im je. RCMP im je pružao podršku od njihovog dolaska u Kanadu u novembru 2019. Ta podrška će prestati narednih sedmica, s promjenom njihovog statusa", objavili su kanadske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana