Nove misije NASA za istraživanje Sunčevog sistema

Agencije
Nove misije NASA za istraživanje Sunčevog sistema

NASA (National Aeronautic and Space Administration) je nedavno izabrala četiri misije u okviru kojih bi bili posjećeni dijelovi našeg Sunčevog sistema koji još nisu istraženi i shvaćeni. Prijedlozi za misije izabrani su u okviru programa “Diskaveri”. Misije bi, između ostalog, trebalo da donesu nova saznanja o Veneri te o Jupiterovom mjesecu Ijo (Io) i Neptunovom mjesecu Tridentu.

Dvije misije trebalo bi da istraže Veneru. Prva od njih je DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Nobles gases, Chemestry, and Imaging Plus). U okviru ove misije predviđeno je kretanje kroz Venerinu vrelu i gustu atmosferu, s namjerom da bude izmjeren njen sastav u cjelini. To bi pomoglo naučnicima da razumiju kako je njena atmosfera formirana i da li je ikada imala okeane na svojoj površini.

Druga misija na Veneru je VERITAS (Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectoscopy), koja bi trebalo da istraži i mapira planetinu atmosferu  te da uoči aktivne procese ili tektonske pokrete. Misija bi mogla da odredi i zašto je Venerina površina toliko različita od Zemljine.

Druge dvije misije trebalo bi da istraže čudne mjesece u našem solarnom sistemu. Prva od njih je na mjesec Ijo, a nazvana je The Io Volcanic Observer (IVO). Planirano je da ispita površinu mjeseca i vulkanske površine na njemu. Mogla bi da pomogne naučnicima da spoznaju odakle dolazi magma koja je u ovim vulkanima i kako dolazi do erupcije.

Posljednji od navedenih mjeseci nazvan je Trident i treba da proleti pored Neptunovog mjeseca Triton, koji je iznenađujuće aktivan. Ima ledene vulkane, iako je daleko od Sunca. Misija “Trident” istražila bi zašto su mjeseci tako aktivni, što bi moglo da pomogne istraživačima da otkriju kako se potencijalno naseljiva mjesta razvijaju.

Od navedene četiri misije jedna ili dvije bi mogle da budu izabrane na kraju procesa pripreme i obrazloženja detalja svake od navedenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana