"Četbot" aplikacija u Bijeljini i Laktašima

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

BANjALUKA - Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je danas da je veoma značajno zaživljavanje digitalizacije u lokalnim samoupravama kako bi privredni subjekti, ali i građani, imali informacije iz prve ruke, kao što je to slučaj sa uvođenjem "četbot" aplikacije, koja će davati važne informacije 24 časa dnevno.

"Istraživanja su pokazala da je više od 70 odsto pitanja koja postavljaju građani i privredni subjekti identično", rekao je Ćorić novinarima u Banjaluci tokom predstavljanja uvođenja platforme "četbot" aplikacije u Bijeljini i Laktašima, koji su zajedno sa još dva grada iz Srbije ušli u projekat koji vodi Privredna komora Republike Srpske.

On je naveo da se ovaj projekat uvodi u one lokalne zajednice koje imaju sertifikat za povoljno poslovno okruženje /BFC/ i da se softverski dio programa može nadograđivati, a biće uspješan onoliko koliko lokalne zajednice budu snabdijevale taj server informacijama.

Načelnik Odjeljenja za razvoj elektronske uprave u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Duško Barić rekao je da je ovo ministarstvo strateški orijentisano na razvoj elektronske uprave i da će "četbot" građanima olakšati administrativne procedure. Zamjenik načelnika opštine Laktaši Darko Stanković rekao je da uvođenjem naprednih tehnologija, kao što je to slučaj sa ovom platformom, lokalna samouprava dobija digitalnog asistenta (MIA), gdje će građani tokom 24 časa svakog dana u sedmici moći da postavljaju pitanja.

"U prvi plan su stavljeni programi - zaključivanje braka, pokretanje preduzetništva, program stipendija prvog ciklusa za studente i srednjoškolce.

Projektom se rasterećuje dolazak građana u opštinu, oni se sada tokom dana, kada im odgovara, mogu informisati o određenim pitanjima koja ih zanimaju tako što će postaviti pitanja, a asistent će na njih odgovarati", naveo je Stanković.

On je dodao da će opština nastojati da nadograđuje ovaj sistem kako bi se građanima omogućio što kvalitetniji pristup informacijama. Šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mladen Arsenović rekao je će putem ovog projekta građanima biti ponuđene usluge kao i u Laktašima, kao i da je to početak kako bi se stanovništvo upoznalo o mogućnostima ove aplikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana