"Четбот" апликација у Бијељини и Лакташима

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА - Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић изјавио је данас да је веома значајно заживљавање дигитализације у локалним самоуправама како би привредни субјекти, али и грађани, имали информације из прве руке, као што је то случај са увођењем "четбот" апликације, која ће давати важне информације 24 часа дневно.

"Истраживања су показала да је више од 70 одсто питања која постављају грађани и привредни субјекти идентично", рекао је Ћорић новинарима у Бањалуци током представљања увођења платформе "четбот" апликације у Бијељини и Лакташима, који су заједно са још два града из Србије ушли у пројекат који води Привредна комора Републике Српске.

Он је навео да се овај пројекат уводи у оне локалне заједнице које имају сертификат за повољно пословно окружење /БФЦ/ и да се софтверски дио програма може надограђивати, а биће успјешан онолико колико локалне заједнице буду снабдијевале тај сервер информацијама.

Начелник Одјељења за развој електронске управе у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Душко Барић рекао је да је ово министарство стратешки оријентисано на развој електронске управе и да ће "четбот" грађанима олакшати административне процедуре. Замјеник начелника општине Лакташи Дарко Станковић рекао је да увођењем напредних технологија, као што је то случај са овом платформом, локална самоуправа добија дигиталног асистента (МИА), гдје ће грађани током 24 часа сваког дана у седмици моћи да постављају питања.

"У први план су стављени програми - закључивање брака, покретање предузетништва, програм стипендија првог циклуса за студенте и средњошколце.

Пројектом се растерећује долазак грађана у општину, они се сада током дана, када им одговара, могу информисати о одређеним питањима која их занимају тако што ће поставити питања, а асистент ће на њих одговарати", навео је Станковић.

Он је додао да ће општина настојати да надограђује овај систем како би се грађанима омогућио што квалитетнији приступ информацијама. Шеф кабинета градоначелника Бијељине Младен Арсеновић рекао је ће путем овог пројекта грађанима бити понуђене услуге као и у Лакташима, као и да је то почетак како би се становништво упознало о могућностима ове апликације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана