TikTok prepun teorija zavjere

GS
Foto: Ilustracija

Od asteroida ubica pa do čudovišta i vampira korisnici TikToka plasiraju neobične teorije zavjere o kraju svijeta, upozoravaju istraživači, u još jednom trendu dezinformacija na platformi čija sudbina visi o koncu u SAD-u.

Neprofitna organizacija Media Maters upozorila je u izvještaju na novi trend u kojem korisnici TikToka nastoje da unovče viralne video snimke neosnovanim tvrdnjama da američka vlada tajno hvata ili drži mitološka čudovišta poput King Konga.

To je najnovija ilustracija dezinformacija koje kruže na platformi, što je pitanje koje je u velikoj mjeri izostalo iz nedavne političke debate o zabrani TikToka u SAD zbog nacionalne bezbjednosti. Video snimci, od kojih mnogi imaju milione pregleda i često su praćeni sablasnom muzikom u pozadini, sadrže glasove generisane vještačkom inteligencijom, a ponekad i lažne ličnosti.

„Svi ćemo vjerovatno umrijeti u narednih nekoliko godina. Da li ste čuli za ovo?“, kaže glas koji oponaša podkastera Džoa Rogana u jednom viralnom videu, u kojem glas nastavlja da upozorava na asteroid koji ide ka Zemlji i upućuje na vladinog zvaničnika koji je slučajno naišao na mapu pod nazivom „čuvaj tajnu od javnosti“.

Ebi Ričards, istraživač dezinformacija u TikToku, rekla je da širenje teorija zavjere može biti finansijski isplativo kroz TikTok Kreativni program.

„Finansijski ohrabrujući sadržaj koji je istovremeno veoma angažovan i jeftin za proizvodnju stvara okruženje za napredovanje teorija zavjere“, napisala je Ričards u izvještaju Media Matersa.

Portparolka TikToka je insistirala da „teorije zavjere nisu pogodne za monetizaciju, niti su pogodne za preporuke“ u fidovima korisnika.

„Štetne dezinformacije su zabranjene i naši bezbjednosni timovi proaktivno uklanjaju 95 odsto njih prije nego što se prijave“, rekla je portparolka za AFP.




 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana