Ovi uređaji su prestali da se proizvode u 2014.

Agencije
Ovi uređaji su prestali da se proizvode u 2014.

Napredak često znači ostavljanje određenih stvari u istoriji i prevazilaženje tehnologija, pa je tako 2014. godina bila poslednja za brojne uređaje i servise. Ovo su neki od najbitnijih.

Za njom će sigurno svi žaliti: Nekada omiljen telefon pao je u zaborav, a Microsoft je predstavio prvu Lumiu bez oznake Nokia

Nokia telefoni (1984. - 2014.)

Posrnuće finskong giganta doživjelo je konačni kraj ove godine. Nokia je kupljenja 2013. godine od strane Microsofta za 7,2 milijarde dolara, a 2014. je predstavljena prva Lumia koja neće imati oznaku Nokia.

iPod Classic (2001. - 2014.)

Jedan od najpopularnijih muzičkih plejera kompanije "Apple prestao je da se proizvodi 2014. godine, što je automatski izazvalo ogromno interesovanje korisnika da pronađu makar jedan primjerak. U slučaju da ste vlasnik jednog od ovih iPoda možete profitirati aukcijom na internetu.

Microsoft Office Clip Art (1996. - 2014.)

Svi koji smo koristili Microsoft Office smo makar jednom za ilustraciju nečega iskoristili crteže iz Clip Art biblioteke. Ova promjena je bila očekivana, tako da će korisnici za svoje ilustracije od sada koristiti Bingovu opciju pretragu slika.

Windoews XP (2001. - 2014.)

Podrška za nekada najpopularniji operativni sistem na svijetu je zvanično prestala prošle godine. Nakon 13 godina, korisnici su "natjerani" da pređu na novije verzije, a u slučaju da još uvek odustali od Windoews XP-a, trebalo bi zbog ovog.

PSP (2004. - 2014.)

Za deset godina kompanija Sony je prodala preko 80 miliona ove prenosive konzole i napravila pravi proboj u gejming industriji. Ipak, nova generacija PlayStation Vita Vita donijela je napredne tehnologije, a PSP može u zasluženu penziju.

MSN Meddinger /Windoews Live Messinger (1999. - 2014.)

Da, da, nekada najpopularniji servis za dopisivanje se gasi. Više nećete moći da prodrmate drugim korisnicima prozor klikom na "nudge". Nakon što su kupili Skype, bilo je pitanje dana kada će Microsoft zamjeniti svoj Messinger ovim servisom.

Sony VAIO (1996. - 2014.)

Japanski proizvođač je još početkom prošle godine najavio da će ugasiti svoje odjeljenje računara kako bi se u budućnosti fokusirao na proizvodnju tableta. To znači da linija VAIO računara neće više biti dostupna.

Plazma televizori (1999. - 2014.)

Po mnogima najbolji televizori koji su mogli da se nađu na tržištu se neće više proizvoditi. Prošle godine Panasonic je ugasio svoje odjeljenje koje proizvodi plazma televizora, 2014. godine LG, dok je za Samsung najavljeno da će da ga prestane sa proizvodnjom u januaru ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana