Gugl ukida podršku za pametne telefone sa operativnim sistemom starijim od Adnroid 3

GS
Foto: nezavisne.com

​Gugl 27. septembra ukida podršku za sve pametne telefone sa operativnim sistemom iz 2010. godine.

Tada je aktuelan bio Android 2.3.7 Gingerbread.

Sada svi ti uređaji više neće imati punu funkcionalnost jer Gugl prestaje sa podrškom, tako da neće biti moguće prijaviti se na Gugl nalog. U praksi, sve aplikacije koje ste koristili sada nećete moći, prenose Nezavisne.

Tačnije, na vašem već vremešnom telefonu, Gugl Mape i Jutjub više neće funkcionisati. Nema instalacije, ažuriranja ili preuzmianja aplikacija jer ni Gugl Plej krajem septembra neće biti moguće koristiti.

Iz kompanije su najavili da kada budete pokušali da se ulogujete u svoj nalog ili koristite neku od Gugl-ovih aplikacija, možete da očekujete da vam iskoči obaveštenje da je u pitanju "sistemska greška", što će vas upozoriti na postojanje greške pri prijavi korisničkog imena i lozinke.

Prema zvaničnim statistikama kompanije, u svijetu je 0,3 odsto svih telefona sa Android operativnim sistemom ima instaliran Android 2.3.7. Zvuči malo, međutim u pitanju je 10.000.000 aparata.

Postoji način da se problem prevaziđe

Jedno rješenje je svakako da zamijenite telefon za onaj koji u sebi ima instaliran Android 3.0 ili noviji softver. Drugo je, kako je u zvaničnoj objavi naznačio Zek Polak "menadžer zajednice", da neke od Google-ovih servisa nastavite da koristite putem pregledača na telefonu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana