Google i Samsung: Bolje pakt nego rat

CNET
Google i Samsung: Bolje pakt nego rat

Kompanije Google i Samsung sklopile su dugoročni sporazum o licenciranju koji će pokriti postojeće patente u vlasništvu dvije korporacija, kao i one koje će patentirati u idućih deset godina.

IT divovi nisu objavili nikakve pojedinosti o uslovima pod kojima je sporazum sklopljen, kao ni koje sve patente i tehnologije obuhvata. Sve što su naveli bilo je da je "od obostrane koristi" i naglasili da dvije firme mogu sarađivati kako bi se izbjegle tužbe.

"Saradnja donosi veće dobitke nego nepotrebni sporovi oko patenata", rekao je čelnik Samsungovog centra za intelektualno vlasništvo Seungho Ahn. Što se vjerojatno odnosilo najpre na Apple, koji se sa Samsungom već nekoliko godina povlači po sudovima.

Pred američkim sudovima Apple je dosad bio uspešniji. Idući okršaj, oko uređaja kao što su Galaxy 3 i iPhone 5, pred sudom će se naći 31. marta. Prije toga bi trebalo da se održe pregovori, i to 19. februara. Ali, nagodba se čini malo verovatnom, iako sudija Lusi Koh insistira na "pomirenju".

Google i Samsung godinama blisko sarađuju. Samsungov uspjeh sa pametnim telefonima vjerojatno ne bi bio toliki da nije bilo Androida, Google-ovog operativnog sistema. Iako je bilo trzavica u njihovom odnosu, kompanije zavise jedna od druge. Pretpostavka je da se većina patenata koji su obuhvaćeni ovim sporazumom odnosi upravo na mobilne tehnologije, piše CNET.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana