WhatsApp uvodi logovanje bez lozinke

GS
Foto: X.com

WhatsApp kaže da sada uvodi podršku za passkeys u iOS verziji aplikacije.

Passkeys dolaze u iOS aplikaciju nekoliko mjeseci nakon verzije za Android

sa omogućenom funkcijom, korisnici Meta enkriptovane aplikacije za razmjenu poruka, mogu koristiti biometrijsku identifikaciju iPhone-a za prijavu – to jest, Face ID ili Touch ID – ili šifru svog telefona.

WhatsApp već podržava otključavanje svoje iOS aplikacije jednim od ovih opcija, ali ovo ide korak dalje.

Podrška za passkey dolazi na iPhone verziju nekoliko mjeseci nakon što je Meta počeo da je distribuira korisnicima Android WhatsApp-a u oktobru.

Portparol WhatsApp-a, Zade Alsawah, rekao je da će korisnici iOS-a vid‌jeti aplikaciju "u narednih nekoliko ned‌jelja", pa ako je sada ne vidite, nastavite da provjeravate.

Passkeys trebalo bi da budu siguran (ili bar, sigurniji; čak i passkeys imaju kompromise) talas budućnosti – verzija autentifikacije koja eliminiše lozinke i SMS dvofaktorsku autentifikaciju.

Takođe znači da se možete prijaviti čak i kada niste povezani sa mrežom, jer vaš telefon čuva autentifikacioni ključ.

Da biste vid‌jeli da li već imate ovu funkciju, WhatsApp kaže da ćete opciju videti pod Settings > Account > Passkeys. Međutim, distribucija ovakvih funkcija može potrajati.

Korisnici će i dalje skenirati QR kod sa menija "Linked Devices" u aplikaciji na pametnom telefonu kako bi se prijavili na WhatsApp na drugim uređajima, "jer Mac, Windows i veb ne mogu biti primarni uređaji za nalog". To je slično, ako i ne malo nespretnije, nego kako passkeys ponekad funkcionišu prilikom prijavljivanja na uslugu na desktop veb browserima – osim što tamo sve što treba da uradite je da skenirate passkey QR kod koristeći aplikaciju kamere vašeg telefona.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana