Evo kada će model Sora kompanije Open AI biti dostupan široj javnosti

GS
Foto: Twitter

SAN FRANCISKO - Novi model generativne vještačke inteligencije Sora koji umije da kreira kratke video snimke na osnovu unijetog teksta će do kraja 2024. biti dostupan široj javnosti, izjavila je tehnička direktorka (CTO) kompanije Open AI Mira Murati u intervjuu za WSJ.

Murati je najavila da bi Sora mogla da bude dostupna široj javnosti "već u narednim mjesecima, a sasvim sigurno do kraja godine".
    
U ovom trenutku je pomenuti AI alat dostupan samo ograničenom broju ljudi.
    
"Sora je u stanju da generiše složene scene sa više likova, specifičnim tipovima pokreta i tačnim detaljima subjekta i pozadine. Model razume ne samo šta je korisnik tražio, već i shvata i kako stvari postoje u fizičkom svetu", navodi se na veb stranici Open AI.
    
Princip je sasvim jednostavan za korisnike, koji samo treba da napišu "scenario" (takozvani "prompt") i puste Soru da radi, tako da tehnologija može i da zameni neke manje kvalitetne animatore, ali i da pomogne prilikom snimanja filma.
    
Maksimalna dužina video snimaka koji su Full XD rezoluciji je za sada jedan minut.
    
Kompanija na svom sajtu objavila neke AI video snimke modela Sora koji predstavljaju zasneženi Tokio, trku mamuta, elegantnu ženu koja korača noćnim ulicama glavnog grada Japana ili kosmonaute u svemiru.  
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana