Bil Gejts oduševljen beogradskim naučnikom

Agencije
Bil Gejts oduševljen beogradskim naučnikom

Američki naučnik i profesor na Univerzitetu Vašington, Zoran Popović, rodom iz Srbije, dobio je pohvale od osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa.

Ovaj milioner koji na društvenim mrežama rijetko hvali druge, juče je na Tviteru napisao kako je Zoran uspio da natera studente da zavole matematiku tako što je pretvorio u igru.

Zoran je naime prije tri godine osmislio igricu Foldit u kojoj izaziva igrače da osmisle formule proteina i slično, a pobjednici su oni koji na kraju naprave najbolji molekul.

Ono što je iznenadilo i samog Popovića jeste činjenica da su igrači vremenom razvili kompleksne proteine koji mogu dovesti do otkrića novih lijekova i organskih materijala.

Popovićeva ideja je da se buduće obrazovanje odvija kroz igru i već je preduzeo određene korake kako bi vremenom uspio da realizuje svoju revolucionarnu ideju.

Za sada se njegova igrica primjenjuje kao metoda učenja matematike u šestim razredima osnovnih škola u Sijetlu, a naredne godine njen zvanični dolazak očekuje se i u još nekim američkim školama, ali i u Brazilu.

Zoran je osamdesetih godina prošlog vijeka završio 9. beogradsku gimnaziju nakon čega je emigrirao u SAD gdje je diplomirao, a potom magistrirao i doktorirao računarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana