Apple i Samsung: Dogovor o patentima

Agencije
Apple i Samsung: Dogovor o patentima

Predstavnici kompanija Apple i Samsung sastaće se u februaru kako bi van suda pokušali da riješe brojne probleme u vezi sa zaštitom patenata u IT svijetu.

Kako prenosi Wall Street Journal, IT giganti trebalo je da se nađu na sudu u Kaliforniji krajem godine, ali su njihovi predstavnici izrazili želju za poravnanjem nesporazuma van suda.

Slični sastanci između Applea i Samsunga održavani su i ranije, ali su svi završeni bezuspješno, pa je po pitanju prava na patente sud donosio konačnu odluku.

Prema izvorima WSJ-a, čelnici sukobljenih kompanija početkom januara dogovorili su se da ponovo sjednu za isti sto i pronađu zajedničko rješenje za sve učestalije sukobe oko patentiranja novih tehnologija.

Prvi takav sastanak trebalo bi da se desi 19. februara, a njemu će uz predstavnike Applea i Samsunga prisustvovati i njihovi pravni zastupnici.

Kada je u pitanju američki teren, Samsungu je na prvom sudskom sporu bio proglašen krivim za kršenje prava na intelektualnu svojinu, pa je Appleu morao da isplati 390 miliona dolara.

Naredni slučaj koji može biti razmotren na sudu krajem godine bavi se novijim Appleovim patentima koji su nedozvoljeno upotrebljivani u izradi Saumsungovih uređaja kao što je smartfon Galaxy SIII.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana