9 korisnih trikova koje krije aplikacija Google Maps

Agencije
9 korisnih trikova koje krije aplikacija Google Maps
9 korisnih trikova koje krije aplikacija Google Maps

Od svog lansiranja 2005. godine Google Maps su postale toliko korisne da je gotovo nemoguće sjetiti se kako smo se snalazili bez njih. Od računanja koliko je vremena potrebno da se dođe od tačke A do tačke B, do traženja restorana i zanimljivih mjesta, one su neprocijenjiv resurs za navigaciju po komšiluku, ali i novim desetinacijama.

I naravno, Google Maps su prešle dug put u svojoj 14-godišnjoj istoriji i puna su korisnih funkcija koje nisu uvijek odmah očigledne, kao što je dodavanje zaustavljanja na ruti ili dijeljenje napretka putovanja sa prijateljima.

Evo nekih od najkorisnijih trikova za koje možda niste čuli:

Promjenite vrijeme da biste vidjeli najtačnije rezultate

Google Maps mogu biti vrlo korisne za traženje pravog puta unapred, ali u tom slučaju promjenite vremenski okvir koji odgovara onoma kada planirate da putujete. Tako Google može da vam ponudi najtačnije rezultate na osnovu uzoraka saobraćaja i drugih varijabli.

Čuvajte listu omiljenih mjesta

Ako vam čuvanje u glavi svim mjesta na koje idete pravi poteškoće, Google Maps i tu mogu biti od pomoći. Samo dodirnite ikonu sa tri vertikalne linije (popularni "hamburger") i odaberite "vaša mjesta". Tu u opciji "sačuvano" možete dodati omiljeni restoran ili bar.

Pronađite informacije o ruti samo jednim dodirom

Prvo provjerite da li Google Maps imaju vašu radnu i kućnu adresu. Tada samo dodirnite opciju "vožnja" pri dnu ekrana da biste vidjeli pojedinosti o svojoj ruti.

Preuzmite karte za upotrebu van mreže

Ako vozite kroz udaljena područja gdje možda nećete uvijek imati pristup internetu, Google vam omogućava preuzimanje mapa određenih područja kako biste ih mogli pregledati i van mreže.

Da biste to učinili, potražite područje koje želite da sačuvate. Zatim kliknite na njega i izaberite opciju "preuzimanje".

Ako ne vidite tu opciju, klikom na pretražite područje, klikom na "hamburger" izaberite "oflajn mape" i tamo odaberite onu koju želite da sačuvate.

Dodajte tačku za zaustavljanje svom putovanju

Ponekad putovanje ne uključuje uvijek vožnju direktno iz tačke A u tačku B. Možda ćete morati da pokupite prijatelja, zaustaviti se na pumpi ili stati da nešto pojedete. Google Maps vam nude da jednostavno dodate stajalište na svojoj ruti tako što, nakon što započnete putovanje, dodirnete područje gdje se prikazuje predviđeno vrijeme dolaska. Tu zatim pritisnete "traži duž rute" i željeno mjesto dodate koa vaš "pit stop".

Rezervišite vožnju

Na nekim tržištima Google je učinio prebacivanje između aplikacije maps i aplikacija kao što su Uber i Lyft mnogo jednostavnijim pa, nakon što upišete adresu odredišta, možete i da pregledate dostupne mogućnosti prevoza među kojima su i aplikacije za naručivanje vožnje.

Podijelite svoju lokaciju s prijateljima

Ponekad možete da dopuste prijatelju ili članu porodice da tačno znaju gdje se nalazite i koliko će vam biti potrebno da stignete. Da biste lakše podjelili svoje procenjeno vrijeme dolaska, upotrijebite opciju "dijeljenje napretka putovanja" u Google kartama.

Dodirnite odjeljak pri dnu ekrana gdje aplikacija pokazuje koliko će trajati do dolaska na odredište. Zatim odaberite "dijeljenje napretka putovanja" i kontakt s kojim želite da podijelite svoju lokaciju dok ne stignete na svoje odredište.

Provjerite da li je u vašem omiljenom restoranu gužva

Google Maps mogu i da prikažu pojedinosti o zanimljivim mjestima, kao što su opisi restorana, recenzije, fotografije i drugo, ali i doba dana kada je na tim lokacijama obično najveća gužva.

Pokažite prijateljima gdje se nalazite

Ako se nalazite u prepunom javnom prostoru, teško je opisati vašu preciznu lokaciju. Upravo zato možete da postavite pin na mapi koji možete da podijelite sa prijateljem ili članom porodice.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana