Dvije grupe Druge lige

D. Curać
Dvije grupe Druge lige

BANjA LUKA - Od naredne sezone sistem takmičenja u ligama Republike Srpske biće znatno promijenjen. Elitno društvo Srpske i dalje će brojati 16 ekipa, dok će umjesto sadašnje tri grupe drugih liga postojati dvije sa po 16 klubova.

- Za Prvu ligu nema mnogo nepoznanica. Sve zavisi od zajedničkog takmičenja u BiH i od toga koliko će klubova iz Republike Srpske preseliti u niži rang. Ako se primijeni trenutna situacija na tabeli u bh. eliti, onda naši klubovi ne ispadaju, pa će prvoligaško društvo ostati bez svega dva člana - rekao je koordinator za reorganizaciju takmičenja u Fudbalskom savezu Republike Srpske Mirko Milošević.

Što se tiče drugih liga tamo je situacija znatno komplikovanija:

- Pošto će se umjesto dosadašnje tri, formirati dvije druge lige sa po 16 ekipa jedino moguće rješenje je da se centar podijeli na dva dijela. Tako će se u novoformiranu Drugu ligu Istok priključiti klubovi iz Područnih fudbalskih saveza Istočno Sarajevo, Bijeljina i Hercegovina, dok će zapadnu grupu činiti Banja Luka, Gradiška, Prijedor i Doboj. Ipak, i tu će zavisiti od raspleta na višim nivoima tako da postoji nekoliko kombinacija o popunjavanju drugoligaškog društva.

Istočna grupa za razliku od zapadne nije toliko zapetljana.

- Ako ponovo primijenimo aktuelne tabele situacija na istoku bila bi riješena jednostavno. Rudar Ugljevik i dva trećeligaša (Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo), koji će se dobiti putem baraža, su tri člana. Za preostalih 13 mjesta konkurisalo bi osam timova sa juga i pet klubova iz Druge lige centar koji pripadaju Bijeljinskom savezu. Međutim, mnogo teže je na zapadu. Jedinstvo iz Crkvine kao prvoligaš i dva prvaka Trećih liga iz baraža (Banja Luka, Gradiška, Doboj, Prijedor) bili bi u toj grupi, a do konačnog broja 16 došli bi popunjavanjem osam timova iz sadašnjeg zapada i pet iz centra koji pripadaju Doboju. Naravno, u svim varijantama išlo bi se prema plasmanu - istakao je Milošević.

Regionalne lige

Do reorganizacija takmičenja doći će i u Trećim ligama Republike Srpske. Tako će umjesto sadašnjih šest grupa biti formirane četiri Regionalne lige sa po 14 klubova. Banja Luka, Prijedor i Gradiška činili bi jednu, Doboj drugu, Bijeljina treću, dok bi Istočno Sarajevo i Hercegovina bili četvrta grupa.

Sadašnji drugoligaši koji mogu ispasti

Zavisno od raspleta u višim rangovima iz drugih liga mogu ispadati: zapad: od pet do osam klubova, centar: od dva do četiri iz PFS Doboj i od dva do pet iz PFS Bijeljina, te jug od pet do sedam. Važno je napomenuti da će posljednjeplasirani tim iz svih drugih liga naredne sezone igrati u četvrtom rangu takmičenja, koje organizuje Fudbalski savez Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana