Двије групе Друге лиге

Д. Цураћ
Двије групе Друге лиге

БAЊA ЛУКA - Од наредне сезоне систем такмичења у лигама Републике Српске биће знатно промијењен. Елитно друштво Српске и даље ће бројати 16 екипа, док ће умјесто садашње три групе других лига постојати двије са по 16 клубова.

- За Прву лигу нема много непознаница. Све зависи од заједничког такмичења у БиХ и од тога колико ће клубова из Републике Српске преселити у нижи ранг. Aко се примијени тренутна ситуација на табели у бх. елити, онда наши клубови не испадају, па ће прволигашко друштво остати без свега два члана - рекао је координатор за реорганизацију такмичења у Фудбалском савезу Републике Српске Мирко Милошевић.

Што се тиче других лига тамо је ситуација знатно компликованија:

- Пошто ће се умјесто досадашње три, формирати двије друге лиге са по 16 екипа једино могуће рјешење је да се центар подијели на два дијела. Тако ће се у новоформирану Другу лигу Исток прикључити клубови из Подручних фудбалских савеза Источно Сарајево, Бијељина и Херцеговина, док ће западну групу чинити Бања Лука, Градишка, Приједор и Добој. Ипак, и ту ће зависити од расплета на вишим нивоима тако да постоји неколико комбинација о попуњавању друголигашког друштва.

Источна група за разлику од западне није толико запетљана.

- Aко поново примијенимо актуелне табеле ситуација на истоку била би ријешена једноставно. Рудар Угљевик и два трећелигаша (Бијељина, Зворник, Источно Сарајево), који ће се добити путем баража, су три члана. За преосталих 13 мјеста конкурисало би осам тимова са југа и пет клубова из Друге лиге центар који припадају Бијељинском савезу. Међутим, много теже је на западу. Јединство из Црквине као прволигаш и два првака Трећих лига из баража (Бања Лука, Градишка, Добој, Приједор) били би у тој групи, а до коначног броја 16 дошли би попуњавањем осам тимова из садашњег запада и пет из центра који припадају Добоју. Наравно, у свим варијантама ишло би се према пласману - истакао је Милошевић.

Регионалне лиге

До реорганизација такмичења доћи ће и у Трећим лигама Републике Српске. Тако ће умјесто садашњих шест група бити формиране четири Регионалне лиге са по 14 клубова. Бања Лука, Приједор и Градишка чинили би једну, Добој другу, Бијељина трећу, док би Источно Сарајево и Херцеговина били четврта група.

Садашњи друголигаши који могу испасти

Зависно од расплета у вишим ранговима из других лига могу испадати: запад: од пет до осам клубова, центар: од два до четири из ПФС Добој и од два до пет из ПФС Бијељина, те југ од пет до седам. Важно је напоменути да ће посљедњепласирани тим из свих других лига наредне сезоне играти у четвртом рангу такмичења, које организује Фудбалски савез Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана