Zika virus kroti 450.000 kondoma

Agencije
Zika virus kroti 450.000 kondoma

Rio de Žaneiro - Organizatori ovogodišnjih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru podijeliće čak 450.000 kondoma, što je tri puta više nego što je sportistima podijeljeno prije četiri godine u Londonu.

Domaćini će tako svakom sportisti, a biće ih oko 10.000, podijeliti po 45 kondoma. Organizatori su gotovo sigurno povećali broj kondoma zbog straha od zika virusa koji se, osim ubodom komaraca, prenosi i polnim odnosom. Posebnu pažnju zika virus izaziva zbog sumnje da uzrokuje komplikacije u trudnoći, jer je u Brazilu zabilježeno oko 4.000 slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi čije su majke bile zaražene. Iako je portparol Igara Lukas Dantas vješto izbjegao odgovor zašto organizatori dijele toliki broj kondoma, jasno je da se plaše širenja zika virusa.

- Zašto toliko kondoma? Zato što ih nikada nije dosta. Brazil je jedna od vodećih zemalja u svijetu kada je u pitanju prevencija AIDS-a. Podstičemo siguran seks i sportisti moraju biti pravi primjer za opštu populaciju. Oni mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv AIDS-a - rekao je portparol Igara Lukas Dantas.

Kondomi će biti distribuisani u Olimpijskom selu, koje se otvara 24. juna, 13 dana prije početka Olimpijskih igara. Dijeljenje besplatnih kondoma počelo je na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine kada je "planulo" 20.000 kondoma. Četiri godine kasnije u Atlanti je podijeljeno oko 50.000 kondoma, u Sidneju oko 20.000, a u Atini 2004. godine oko 130.000. Za Peking ne postoje službeni podaci, ali se nagađa da ih je podijeljeno 100.000, a prije četiri godine u Londonu 150.000 kondoma.

Simptomi

Zika virus je tropska bolest, a pojavio se davne 1947. godine u Ugandi. Od tada je uglavnom harao po Africi, jugoistočnoj Aziji i na pacifičkim ostrvima, ali se prošle godine proširio i na teritoriju Južne Amerike. Infekcija virusom zika izaziva samo blaže simptome poput bolova u zglobovima, visoke temperature, glavobolje i osipa. Za tu bolest nema lijeka kao ni vakcina, već se samo ublažavaju simptomi. Ipak, ako se njim zaraze trudnice posljedice na fetus bi mogle biti mnogo veće. Djeca se rađaju sa mikrocefalijom, poremećajem zbog kojeg imaju abnormalno malu glavu u kojoj se mozak ne može normalno razvijati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana