Sredozemno more postaje tropsko

G.S.
Sredozemno more postaje tropsko

Svjetski fond za prirodu upozorava da se Sredozemlje pretvara u tropsko more, zbog stalnog porasta temperatura. U nedavno objavljenoj studiji italijanski ogranak ovog fonda navodi da se oko 1.000 egzotičnih vrsta adaptiralo na život u tim vodama, čime su zamijenili endemske vrste.

- Te nalaze potvrdili su grčki naučnici koji tvrde da su riblje vrste iz Crvenog mora nastanile Egejsko i Jonsko more u poslednjih nekoliko godina, piše “Grik riporter”.

Prema navedenoj studiji sa temperaturama koje u prosjeku rastu 20 procenata brže nego što je svjetski prosjek, dok raste i nivo mora, a prema projekcijama nivo Sredozemlja će porasti za jedan metar do 2100. godine i on će postati najslanije more na svijetu i more koje se najbrže zagrijava.
- Neophodna je hitna akcija. Sada, više nego ikada neophodno je da se fokusiramo na zaštitu morskih oblasti - navode naučnici iz ovog fonda.
U studiji je primijećeno i da se zbog porasta temperatura mijenja i rastinje na dnu mora pa je tako smanjeno prisustvo endemskih trava.
Naučnici u studiji dodaju i da bi nestanak ovih biljnih i životinjskih vrsta mogao da ima veliki uticaj na čitav morski eko-sistem.

- Sredozemno more danas nije više što je bilo. Njegova tropikalizacija je uznapredovala. Klimatske promjene nisu samo problem budućnosti, već realnost koje su već svjesni svi - naučnici, ribari, ronioci, primorske zajednice i turisti - rekla je Đulija Prato iz italijanskog ogranka ovog fonda.

Sredozemno ili Mediteransko more je more koje se nalazi između Evrope na sjeveru, Azije na istoku i Afrike na jugu, a povezano je sa Atlantskim okeanom kroz Gibraltarski moreuz na zapadu, sa Indijskim okeanom na jugoistoku preko Sueckog kanala i Crvenog mora, a sa Crnim morem preko Bosfora.

Zemlje koje okružuju Sredozemno more nazivaju se zemljama Sredozemlja, a područje mora i obalnih zemalja Sredozemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana