Средоземно море постаје тропско

Г.С.
Средоземно море постаје тропско

Свјетски фонд за природу упозорава да се Средоземље претвара у тропско море, због сталног пораста температура. У недавно објављеној студији италијански огранак овог фонда наводи да се око 1.000 егзотичних врста адаптирало на живот у тим водама, чиме су замијенили ендемске врсте.

- Те налазе потврдили су грчки научници који тврде да су рибље врсте из Црвеног мора настаниле Егејско и Јонско море у последњих неколико година, пише “Грик рипортер”.

Према наведеној студији са температурама које у просјеку расту 20 процената брже него што је свјетски просјек, док расте и ниво мора, а према пројекцијама ниво Средоземља ће порасти за један метар до 2100. године и он ће постати најсланије море на свијету и море које се најбрже загријава.
- Неопходна је хитна акција. Сада, више него икада неопходно је да се фокусирамо на заштиту морских области - наводе научници из овог фонда.
У студији је примијећено и да се због пораста температура мијења и растиње на дну мора па је тако смањено присуство ендемских трава.
Научници у студији додају и да би нестанак ових биљних и животињских врста могао да има велики утицај на читав морски еко-систем.

- Средоземно море данас није више што је било. Његова тропикализација је узнапредовала. Климатске промјене нису само проблем будућности, већ реалност које су већ свјесни сви - научници, рибари, рониоци, приморске заједнице и туристи - рекла је Ђулија Прато из италијанског огранка овог фонда.

Средоземно или Медитеранско море је море које се налази између Европе на сјеверу, Азије на истоку и Африке на југу, а повезано је са Атлантским океаном кроз Гибралтарски мореуз на западу, са Индијским океаном на југоистоку преко Суецког канала и Црвеног мора, а са Црним морем преко Босфора.

Земље које окружују Средоземно море називају се земљама Средоземља, а подручје мора и обалних земаља Средоземље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана