Sirijci preko Brazila do Evrope

Priredio: Boris Đurić
Sirijci preko Brazila do Evrope

Kajen - Od kada je Grčka počela da vraća migrante u Tursku, oni su počeli da proučavaju nove, alternativne puteve za ulazak u Evropsku uniju, a jedna od tih ruta vodi u Brazil, a zatim u Francusku Gvajanu koja se nalazi na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike.

Jednom kada se nađu u Gvajani, mogu se lakše prijaviti za boravak i onda tražiti azil za Francusku.

- Čuo sam od prijatelja koji žive u Evropi da mnogi Afrikanci na ovaj način ulaze u Evropu - kaže Mohamed iz Homsa koji je 2012. godine pobjegao u Liban. Nekoliko mjeseci nakon dolaska u Bejrut otišao je u brazilsku ambasadu i prijavio se za turističku vizu.

- Mjesec nakon prijave dobio sam vizu za Brazil koja vrijedi 90 dana. Nikada nisam zamišljao da će mi putovanje biti tako lako - ispričao je Sirijac.

Brazil je jedna od rijetkih zemalja koje nemaju striktni vizni režim prema Sirijcima. Po dobijanju vize, Mohamed je odletio za Sao Paulo da onda koristio autobuse i domaći let da bi stigao u Gvajanu, a pri tome nije morao angažovati krijumčara.

- Većina ljudi ulazi u Francusku Gvajanu preko mosta na rijeci Ojapok, ali postoji i mogućnost za ilegalni prelazak ako se pridruže lokalnim radnicima i farmerima koji svakodnevno idu brodićima na posao na tu francusku teritoriju. Nisu me pitali za bilo kakva dokumenta kada sam ulazio na brodić i jedino sam platio kartu - ispričao je mladić. Kada je ušao u zemlju, autostopom je stigao do prvog grada i tamo se predao u policijskoj stanici, kao što rade izbjeglice u Evropi. Poslije toga je sa ostalim migrantima

prebačen u glavni grad Kajen. Sve više i više Sirijaca se odlučuje za taj put.

- Dozvolili su mi da radim i pronašao sam posao u restoranu brze hrane, ali mi nije bilo dozvoljeno da putujem u Francusku ili bilo koju drugu evropsku zemlju jer nemam putna dokumenta koja ostale izbjeglice imaju - kazao je Sirijac. Ipak, nakon nekoliko mjeseci Mohamed je dobio humanitarni azil i sada se sprema za odlazak u evropski dio Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana