Prvi američki oficir na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Srna
Foto: Arhiva

PENTAGON- Američke svemirske snage, koje su dio američke vojske, šalju na Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/ prvog oficira astronauta i započinju militarizaciju svemira.

Nasin astronaut i pukovnik američke ratne avijacije Majk Hopkins poletjeće narednih dana prema MSS-u u letjelici kompanije "Spejs iks" i tako postati prvi oficir koji će položiti zakletvu Američkim svemirskim snagama pri stupanju na dužnost u svemiru.

Kako prenosi portal "Spejs njuz", zakletva je posebno značajna za izgradnju identiteta tog najnovijeg vojnog ogranka američke vojske, a događa se neposredno nakon američkih predsjedničkih izbora.

Američke svemirske snage uglavnom su doživljene kao "egzibicija za javnost" američkog predsjednika Donalda Trampa, ali ih neki stručnjaci vide kao neophodan put ka postavljanju prioriteta nacionalne bezbjednosti SAD u svemiru. Ima i onih koji Hopkinsovo pristupanje Američkim svemirskim snagama vide samo kao dodatno odvraćanje od osnovne misije - zaštite američke tehnologije u Zemljinoj orbiti.

Nasa je civilna agencija čija je osnovna misija istraživanje svemira i nauke u vezi sa kosmosom.

"Vještine koje su potrebne da neko postane astronaut u potpunosti se razlikuju od onih koje su potrebne da neko bude vojni operativac u svemiru", ističe Tod Harison, analitičar Centra za strateške i međunarodne studije.

Ništa manje značajna nije ni poruka koja se takvim činom šalje Rusiji i drugim zemljama, međunarodnim partnerima na MSS-u, jer prisustvo vojnog oficira znači i militarizaciju te međunarodne stanice, čija je svrha potpuno drugačija, prenosi portal "Spejs njuz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana