Први амерички официр на Међународној свемирској станици

Срна
Foto: Архива

ПЕНТАГОН- Америчке свемирске снаге, које су дио америчке војске, шаљу на Међународну свемирску станицу /МСС/ првог официра астронаута и започињу милитаризацију свемира.

Насин астронаут и пуковник америчке ратне авијације Мајк Хопкинс полетјеће наредних дана према МСС-у у летјелици компаније "Спејс икс" и тако постати први официр који ће положити заклетву Америчким свемирским снагама при ступању на дужност у свемиру.

Како преноси портал "Спејс њуз", заклетва је посебно значајна за изградњу идентитета тог најновијег војног огранка америчке војске, а догађа се непосредно након америчких предсједничких избора.

Америчке свемирске снаге углавном су доживљене као "егзибиција за јавност" америчког предсједника Доналда Трампа, али их неки стручњаци виде као неопходан пут ка постављању приоритета националне безбједности САД у свемиру. Има и оних који Хопкинсово приступање Америчким свемирским снагама виде само као додатно одвраћање од основне мисије - заштите америчке технологије у Земљиној орбити.

Наса је цивилна агенција чија је основна мисија истраживање свемира и науке у вези са космосом.

"Вјештине које су потребне да неко постане астронаут у потпуности се разликују од оних које су потребне да неко буде војни оперативац у свемиру", истиче Тод Харисон, аналитичар Центра за стратешке и међународне студије.

Ништа мање значајна није ни порука која се таквим чином шаље Русији и другим земљама, међународним партнерима на МСС-у, јер присуство војног официра значи и милитаризацију те међународне станице, чија је сврха потпуно другачија, преноси портал "Спејс њуз".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана