Austrija obaveznu vakcinaciju prvi put uvela još 1948. godine

Tanjug
Austrija obaveznu vakcinaciju prvi put uvela još 1948. godine

BEČ- Austrijska vlada je danas, kao prva članica Evropske unije, donijela odluku o uvođenju obavezne vakcinacije protiv virusa korona, koja treba da stupi na snagu najkasnije sa 1. februarom iduće godine, ali to nije prvi put da se takva mjera primenjuje u ovoj zemlji.

Iako je u bližoj prošlosti u Austriji primenjivan sistem podsticaja i indirektnih mjera za navođenje građana na vakcinaciju,još daleke 1948. godine primijenjena je obavezna vakcinacija protiv velikih boginja.

Tačnije, 20. juna 1948. godine donijet je Zakon o zaštitnoj vakcinaciji protiv velikih boginja, što de jure nije bila opšta obaveza, ali de fakto je kao takva primenjivan, jer su kažnjavani svi koji se nisu povinovali zakonu novčanom kaznom do 1.000 šilinga ili 14 dana zatvora.

Inače, tadašnjih 1.000 šilinga odgovaralo bi današnjem iznosu od oko 1.200 evra.

-Svako je dužan da se u skladu sa zakonom vakciniše protiv velikih boginja - stojalo je u prvom pasusu Zakona.

Prije svega, djeca su morala da se vakcinišu i to do 31. decembra prve godine od rođenja, odnosno do 12 godine života, ako su pohađala školu.

Ovaj Zakon o vakcinaciji protiv velikih boginja ukinut je 1. januara 1981. godine, kada je globalno proglašeno da su velike boginje iskorijenjene.

   
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana