Аустрија обавезну вакцинацију први пут увела још 1948. године

Танјуг
Аустрија обавезну вакцинацију први пут увела још 1948. године

БЕЧ- Аустријска влада је данас, као прва чланица Европске уније, донијела одлуку о увођењу обавезне вакцинације против вируса корона, која треба да ступи на снагу најкасније са 1. фебруаром идуће године, али то није први пут да се таква мјера примењује у овој земљи.

Иако је у ближој прошлости у Аустрији примењиван систем подстицаја и индиректних мјера за навођење грађана на вакцинацију,још далеке 1948. године примијењена је обавезна вакцинација против великих богиња.

Тачније, 20. јуна 1948. године донијет је Закон о заштитној вакцинацији против великих богиња, што де јуре није била општа обавеза, али де факто је као таква примењиван, јер су кажњавани сви који се нису повиновали закону новчаном казном до 1.000 шилинга или 14 дана затвора.

Иначе, тадашњих 1.000 шилинга одговарало би данашњем износу од око 1.200 евра.

-Свако је дужан да се у складу са законом вакцинише против великих богиња - стојало је у првом пасусу Закона.

Прије свега, дјеца су морала да се вакцинишу и то до 31. децембра прве године од рођења, односно до 12 године живота, ако су похађала школу.

Овај Закон о вакцинацији против великих богиња укинут је 1. јануара 1981. године, када је глобално проглашено да су велике богиње искоријењене.

   
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана