ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906 - 1941): Razvitak nastavak Kočićevog Razvitka

Mr Bojan Stojnić
ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906 - 1941): Razvitak nastavak Kočićevog Razvitka

"Razvitak" je književno-kulturni časopis. Vlasnici i izdavači časopisa bili su dr Branko Čubrilović i dr Jovan Zubović (od 1. januara do 1. maja 1935), B. Čubrilović (od 1. juna do 1. decembra 1935) i Kulturno društvo "Zmijanje" (od 1. januara 1936. do 1. aprila 1941). Časopis je uređivao Uređivački odbor. "Razvitak" je počeo da izlazi 1. januara 1935. u Banjaluci.

Časopis je pokrenut kao nastavak Kočićevog "Razvitka" iz 1910, sa ciljem "da bude ogledalo narodnog života u ovim krajevima, da pomaže proučavanje i kulturno razvijanje i daje pregled pojava i događaja kod nas i na strani... Napošljetku treba dati mjesta lijepoj književnosti i umjetnosti koje se njeguju kod nas i u svijetu i zbog zabave i radi oplemenjivanja". Obnovljeni "Razvitak" nastavljao je "onom brazdom koju je zaorao Petar Kočić. To je brazda ljubavi prema našem težaku, zapuštenom i zaostalom, ali neobično tvrdom i borbenom". Trebalo je da saradnike časopisa vodi "ideja da svojim člancima i prilozima, ma iz koje oblasti, posluže najviše i jedino ideji istorijske istine i otkrivanja sveg tuđeg nanosa, iskrivljenosti, izvještačenosti, nepravdi i laži koja je jednaka u svim oblastima našeg života (bilo to građansko pravni odnosi ili školski nastavni pravilnici), da ih vodi tendencija vraćanja na ono osnovno, zdravo, narodno, - ne u smislu patriota frazera koji su pojam narodnjaštva ne samo iskvarili već i profanisali, - već u smislu zdrave, naučne istine, poštenja, zajedništva i jednakosti, ono što je osnovno u duši svakog naroda pa i našeg".

"Razvitak" se bavio mnogobrojnim književnim, prosvjetnim, kulturnim, političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima Vrbaske banovine i Kraljevine Jugoslavije. Časopis je o ovim pitanjima raspravljao "na jasan, određen i razumljiv način, iskreno sa najčistijim namerama bez ikakva uvijanja ili naterivanja vode ma na čiji mlin". Štampao je sve ono "što je kadro da doprinese što boljem i što potpunijem poznavanju narodnog života kao i osobina i tvorevina narodnih u prvom redu s područja Bosanske Krajine".

Njegovanje kočićevske tradicije u časopisu ogledalo se posebno u mnogobrojnim člancima i prilozima o ovom piscu i narodnom tribunu, kao i u posebnom broju (1936) kojim je obilježena godišnjica smrti Petra Kočića.

"Razvitak" je njegovao i svijetlu uspomenu na pokoljenje i pokret "Mlade Bosne", a obilježavao je i uspomenu na Sv. Savu, Ruđera Boškovića, Vuka Karadžića, Ivana Franu Jukića, Vasu Pelagića, Jovana Cvijića, Masarika i mnoge druge.

"Razvitak" je pratio i savremene političke i kulturne događaje: unutrašnju i spoljnu politiku, pozorišne predstave, likovne izložbe, rad muzeja i Kulturnog društva "Zmijanje" itd.

Časopis je bio otvoren i za književne priloge velikog broja pisaca, među kojima su se istakli Branko Zagorac, Gojko Banović, Vlado Vlaisavljević, Slavko Mandić, Branko Ćopić, Branislav Lazičić, Martin Zrelec, Zvonimir Šubić, Isaije Mitrović, Radovan Vulin i dr.

"Razvitak" je objavio i mnogobrojne istorijske i etnografsko-folklorne radove koje su pisali Milan Karanović, Mihailo Đerić, Rudolf Zaplata, Stevan Moljević, Matija Divić, Vladislav Skarić, Petar N. Gaković, Stojan Bijelić, Špiro Kulišić i dr.

"Razvitak" sadrži i napise različitog sadržaja, kritike, prikaze i ocjene knjiga i časopisa.

Štampan je ćirilicom i latinicom u banjalučkim štamparijama braće Jakšić i Z. Jovića i "Grafici" Bogdana Kuruzovića. Izlazio je jednom mjesečno, u sveskama, na 2-3 tabaka oktav formata (22 h 14,5). Prestao je da izlazi 1. aprila 1941. Objavljeno je ukupno 76 brojeva.

"Službeni glasnik Banjalučkog nogometnog podsaveza"

Banjalučki nogometni podsavez osnovan je 12. marta 1933. Organi podsaveza bili su Upravni odbor, Poslovni odbor, Kazneni odbor i Odbor za delegiranje sudija.

Sportski klubovi članovi podsaveza bili su SK Građanski i SK Željezničar iz Dervente, SK Balkan, SK Jug i RSK Borac iz Banjaluke, SK Sloboda iz Bosanskog Novog, SK Građanski i SK Slavija iz Prijedora, SK Meteor iz Bosanske Krupe, SK Knežopoljac iz Bosanske Dubice i LSK Sava iz Bosanske Gradiške.

"Službeni glasnik Banjalučkog nogometnog podsaveza" J.N.S-a bio je zvanični organ podsaveza, preko kojeg su klubovi članovi dobijali sve službene vijesti.

Glasnik je počeo izlaziti 9. marta 1933. kao prilog "Vrbaskim novinama" (br. 84). List je izlazio i u toku 1934.

"Vrlo važno"

"Vrlo važno" je šaljivi list. Vlasnik, glavni i odgovorni urednik i "generalni sekretar" lista bio je Nenad Borić. List je počeo izlaziti 3. marta 1934. u Banjaluci.

Štampan je ćirilicom i latinicom, na kvart formatu (22 cm), u Štampariji Zvonimir Jović i Komp. u Banjaluci. Izlazio je povremeno u toku 1934, a možda je nekoliko brojeva izašlo i u 1935.

Mr BOJAN STOJNIĆ, arhivski savjetnik, direktor Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana