Ispod druge freske „skrivao“ se 400 godina: Sve što treba da znate o „Belom Anđelu“ iz Mileševe

GS
Ispod druge freske „skrivao“ se 400 godina: Sve što treba da znate o „Belom Anđelu“ iz Mileševe

Manastir Mileševa dom je nadaleko poznate freske „Beli Anđeo“, na kojoj je prikazan arhangel Gavrilo.

Smješten na reci Mileševici u Prijepolju, bijel kao pahulja u decembarskoj noći, manastir Mileševa predstavlja jedno od najznačajnijih djela arhitekture u srednjovjekovnoj Srbiji. Ova zadužbina kralja Stefana Vladislava je izgrađena tokom prve polovine 13. vijeka u raškom stilu.

Interesantno je da je - pored toga što je sahranjen - ktitor i kralj Stefan Vladislav, u jednom trenutku dozidao spoljašnju pripratu i u nju položio kosti svog strica Svetog Save. On je ovde počivao sve do 1594. godine, kada su Turci riješili da ih odnesu na Vračar i tamo spale. Međutim, detalj ili činjenica po kom se ovaj manastir ističe najviše jeste jedna od njegovih fresaka, po imenu "Beli anđeo", piše "Nacionalna geografija Srbija".

Rad nepoznatog autora pripada deijlu kompozicije "Mirosnice na Hristovom grobu" u crkvi Vaznesenja Hristovog. Pored toga što je jedna od najpoznatijih u Srbiji, ona se svrstava i u red najvećih ostvarenja evropskog slikarstva poznog srednjeg vijeka - sa arhangelom Gavrilom raširenih krila, dok sjedi obučen u bijelom hitonu na velikom kamenu i ženama prstom pokazuje ka Hristovom grobu tj. mjestu vaskrsnuća.

Kako je ovde predstavljen kao glasnik Hristovog vaskresnja u koje vjeruju hrišćanski vjernici, freska je postala sinonim za nadu, spasenje i čuda uopšte. Ono što je takođe neobično, a vezano za ovu fresku jeste da je "Beli anđeo" naslikan tako da posjetioce iz bilo kog ugla gleda direktno u oči.

Malo poznata činjenica je i da je ona od 16. pa sve do 20. veka bila skrivena od očiju, tako što je preko nje naslikana druga freska. „Beli anđeo“ je svoje lice pokazao prilikom restauracije manastira i od tada ne prestaje da intrigira javnost svojim skladom koji asocira na mir i razumijevanje. S tim u vezi je 1963. godine postao dio kadrova koji je obeležio prvi satelitski prenos signala Telstar između Evrope i Amerike.

Engleski arheolog i novinar ser Artur Evans krajem 19. veka tvrdio kako ništa što su renesansni majstori stvorili ne može da se poredi sa ljepotom „Belog Anđela“ iz Mileševe, dok je francuska istoričarka Tanja Velmans, vijek kasnije, tvrdila da je renesansna umjetnost počela da se razvija u Mileševi. 

Povezani tekst:

Danas je Sabor Svetog arhangela Gavrila, najbolji dan za novi početak

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana