Данас је Сабор Светог архангела Гаврила, најбољи дан за нови почетак

ГС
Данас је Сабор Светог архангела Гаврила, најбољи дан за нови почетак

Српска православна црква и њени вjерници славе Светог архангела Гаврила, благовjесника радости, једног од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању свијета, најближих престолу Господа.

Архагел Гаврило је свједочанство о почетку настајања Божје творевине пренио пророку Мојсију јавивши му се у пустињи и поучивши га како да напише књигу Постања.

Слави се као анђео Благовјесник задужен за радосне или благе вијести, и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог – Светог Јована Крститеља.

Jавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом се јавио и њој да ће родити сина, спаситеља људског рода, Исуса Христа.

Највећа и најрадоснија вијест у хришћанству коју је архангел Гаврило јавио је Васкрсење Христово.

Међу вјерницима је познат по једној од најљепших фрески – "Бели анђео" из манастира Милешева. "Бели анђео" је дио композиције "Мироноснице на Христовом гробу", а на фресци је представљен архангел Гаврило раширених крила, обучен у бијели хитон како сједи на великом камену и усплахиреним женама прстом указује на Христовог гроб, заправо у том тренутку већ мјесто његовог васкрснућа.

"Бели анђео" је гласник свевечне истине о Христовом васкрсењу и самим тим у српском народу се ова фреска укорјенила као синоним за наду, спасење и чуда, пише РТС.

Саборни дан Светог архангела Гаврила празнује се такође 8. априла, односно 26. марта, према јулијанском календару, када СПЦ слави његова јављања кроз сву историју људског спасења.

За овог свеца су везани су многобројни обичаји. За дјевојке не ваља да узимају ручне радове у руке, да шију и плету. Ипак, у народу је остало устаљено вјеровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се вјерује да он доноси "благе" и лијепе вести.

Архангел Гаврило је често слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана