Zvjerska ubistva iz Mrkonjić Grada izmiču pravdi

Vedrana Kulaga
Zvjerska ubistva iz Mrkonjić Grada izmiču pravdi

Mrkonjić Grad - Još jedna godina, 22. u nizu, protekla je od jednog od najtežih dana u istoriji Mrkonjić Grada kada je otvorena masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog borca i civila, ali je porazna činjenica da za te zločine niko nije odgovarao.

Hrvatska vojska je sa jedinicama Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u septembru i oktobru 1995. godine napala 13 zapadnokrajiških opština. U krvavom pohodu ubijeno je 1.646 Srba, protjerano 120.000, a nakon što je Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad u pravoslavnom groblju pronađena je najveća masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 181 zvjerski ubijenog vojnika i civila. Najstarija žrtva je imala 90 godina, najmlađa samo sedam, a rezultati obdukcije pokazali su da su sve mučene i ubijena na zvjerski način. Iz masovne grobnice je ekshumiran 81 civil, 97 pripadnika Vojske, tri MUP-a RS.

Iako su počinioci i nalogodavci odavno poznati, za zločine niko nije odgovarao, a članovi porodica postradalih crpe posljednje atome vjere da će ruka pravde stići zlikovce. Do tada se u suzama prisjećaju slika iz 1996. godine. Ljilja Perić, koja je u grobnici pronašla brata Slobodana (25), oca Dušana (52) i strica Milorada (40), kaže da je prizor bio stravičan.

- Ovdje je bio veliki masakr. Normalni ljudi ne bi onako ni životinje ubijali. Bilo je strašno gledati žrtve. Nadam se da ću doživjeti da neko odgovara, da pravda bude zadovoljena - rekla je Perićeva.

Advokat Goran Marić, koji je u grobnici pronašao oca, rekao je da opstrukcije dolaze iz Tužilaštva BiH.

- Ostaće da se ovdje ništa nije desilo 1995. godine. Za to su krivi oni koji rade u Tužilaštvu i oni koji bi mogli da utiču na Tužilaštvo. Mislim na političare iz RS, koji su pod navodnicima predstavnici srpskog naroda u zajedničkim organima BiH - istakao je Marić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je na sramotu svih međunarodnih faktora, a posebno Haškog tribunala što nisu procesuirani ovi ratni zločini.

- Ti predmeti stoje negdje u ladicama Tužilaštva BiH ili u Hrvatskoj. To govori o strategiji čiji je cilj da Srba zapadno od Drine ne smije da bude - rekao je Savanović i dodao da je samo jaka RS garant opstanka na ovom prostoru.

Parastos za stradale služen je juče u kapeli Svetog apostola Marka, a vijenci su položeni na spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice. U sali Skupštine opštine Mrkonjić Grad prikazan je film o danima ekshumacije, a porodicama stradalih uručene su knjige "Ne zaboravi, voljena zemljo".

Osim zločina nad stanovništvom, u Mrkonjić Gradu je u ofanzivi pred kraj rata uništeno i 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je procijenjena na 680 miliona KM.

Dokumentacija

Prilikom ekshumacije ubijenih u martu i aprilu 1996. o zločinima je sačinjena obimna dokumentacija. Ona je uz dokaze proslijeđena svim nadležnim institucijama, ali optužnica nikad nije podignuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana