Zvizdić očekuje kandidatski status BiH u prvom kvartalu iduće godine

Srna
Zvizdić očekuje kandidatski status BiH u prvom kvartalu iduće godine

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta minstara Denis Zvizić izjavio je danas da očekuje da BiH dobije kandidatski status u EU u prvom kvartalu iduće godine, odnosno do kraja mandata evropskih institucija.

“Kada je riječ o kandidatskom statusu mi nemamo daljih uslova osim da završimo dodatna pitanja Upitnika Evropske komisije za BiH. Nadam se da neće biti nekih specijalnih dodatnih uslova”, rekao je Zvizdić u Sarajevu, predstavljajući rezultate samita održanih prošle sedmice u Sofiji, Londonu i Briselu.


On je istakao da su svi sastanci u Sofiji, Londonu i Briselu bili veoma korisni za BiH.

“U Briselu sam informisao visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federiku Mogerinu i komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana o tome da ćemo vrlo brzo zaokružiti set od četiri strategije”, naveo je Zvizdić, napominjući da zbog nedostatka ovih stragegija BiH iz pretpristupnih fondova nije povukla 660 miliona za period 2014-2017. godina, već samo 166 miliona evra.

On je najavio brzo usvajanje strategije energetskog sektora, što uz Strategiju transporta, Strategiju ruralnog razvoja i Strategiju zaštitite životne sredine čini set zbog kojeg je Bih izgubila IPA fondove u vrijednosti većoj od 500 miliona evra.

Zvizdić očekuje i da će EU prihvatiti prijedlog BiH kada je riječ o izvozu čelika, te da zemlja bude tretirana u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i u statusu čekanja statusa kandidata, naglašavajući da je metalski sektor jedan od baznih i najvažnijih industrijskih sektora u BiH.

U vezi sa Samitom u Sofiji zemalja “16 plus jedan” /16 zemalja zemalja centralne i istočne Evrope i Kine/ Zvizdić je rekao da su tokom susreta sa premijerom Kine Li Kećijangom konstatovani dobri odnosi i pozitivan zamah na jačanju saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja, turizma.

On je naveo da je sedmi samit “16 plus jedan” u Sofiji rezultirao potpisivanjem sporazuma koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Kinu.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da Sarajevo bude domaćin narednog sastanka ministara transporta inicijative “16 plus jedan”, što će, kako je naveo, biti prilika da BiH predstavi potencijale u oblasti transporta i obezbijedi privlačenje novih investicija sa zemljama istočne Evrope, a to podrazumijeva dalju izgradnju auto-puta i željezničkog saobraćaja, te proširenje međunarodnih aerodroma.

Zvizdić je najavio i da će u Sarajevu od 5. do 9. novembra biti održana Konferencija o inovacijama, takođe u okviru inicijative “16 plus jedan”.

On je istakao da se nakon ukidanja viza i potpisivanjem Sporazuma u oblasti turizma sa Kinom ove godine očekuje 50.000 turista iz te mnogoljudne zemlje.

Zvizdić je rekao da je u Sofiji imao i sastanak sa premijerom Rumunije Viorkom Dančilom o političkim i odnosima u drugim oblastima, posebno u kontekstu činjenice da će ova zemlja 1. januara preuzeti predsjedavanje EU.

On je napomenuo da je za BiH najvažnije da fokus EU i u tom mandatu ostane na zapadnom Balkanu, kako je bilo i u vrijeme predsjedavanje Bugarske i sada Austrije.

Kada je riječ o samitu u Londonu, održanom u okviru Berlinskog procesa, Zvizdić je naveo da je Evropska komisija odobrila tri projekta za BiH ukupne vrijednosti 275 miliona evra.

Na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da je riječ o infrastrukturnim projektima na području Federaciji BiH, Zvizdić je odgovorio da nije zagovornik predstavljanja lokaliteta projekata jer BiH tretira kao jedinstvenu i cjelovitu teritoriju.

On kaže da su u Londonu potpisane četiri deklaracije - o ratnim zločinima, nestalim licima, regionalnim odnosima, te izjava o borbi protiv korupcije.

“Mislim da su sve deklaracije usaglašene u okviru institucija BiH, da je dio sugestija koje su došle sa drugih nivoa vlasti uvažen, i Predsjedništvo BiH je ovlastilo mene da mogu da potpišem te deklaracije”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je jedna od tema u Londonu bila i pitanje povećanog broja priliva migranata, ističući da BiH želi da bude dio jedinstvenog evropskog rješenja i neće praviti zidove prema susjedima, ali će ostati humana i poštivati međunarodne standarde.

Zvizdić: Nikad nisam rekao da će biti izdvojeno dva miliona KM za Srebrenicu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da nikad nije rekao da će biti izdvojena dva miliona KM za infrastrukturne projekte u opštini Srebrenica.

“Svečano obećavam da će Savjet ministara izdvojiti dva miliona KM odmah sutra ako mi iko nađe moju izjavu da sam to rekao. Nigdje ne postoji, niti sam ikada rekao da će Savjet ministara dati dva miliona KM nego sam rekao da ćemo pomoći Srebrenici”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare.

Zvizdić je naglasio da će Savjet ministara BiH vrlo brzo pomoći Srebrenici, ističući da je uslov za to da Skupština opštine te lokalne zajednice ima jednoglasan stav za koji projekat sredstva treba da budu izdvojena.

“Kada to uradi Skupština opštine Srebrenica, mi ćemo sigurno izdvojiti dio novca ili finansirati taj projekat u kapacitetu u kojem to bude moguće”, dodao je Zvizdić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da puna dva mjeseca čeka odgovor predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića i njegovog zamjenika Mirka Šarovića na poslaničko pitanje kada će Savjet ministara ispuniti obećanje iz 2015. godine i opštini Srebrenica uplatiti dva miliona KM pomoći za realizaciju infrastrukturnih projekata.

“Pitanje sam postavio 16. aprila i odgovor čekam dva mjeseca. Opština Srebrenica, uprkos brojnim urgencijama, obećana sredstva čeka tri godine, a Zvizdić i Šarović ćute. Sada sam više nego siguran da Zvizdić neće da uplati ta sredstva jer je načelnik opštine 2016. godine postao Srbin Mladen Grujičić, dok Šarović, kao i obično, ćuti i odobrava Zvizdićeve odluke”, rekao je Košarac 14. jula Srni.

Tokom Ivesticiono-razvojne konferencije, koja je održana u novembru, 2015. godine, najavljena su i obećana ulaganja u iznosu od 13 miliona KM za konkretne projekte.

Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je pet miliona evra za infrastrukturne projekte i novac je u nekoliko tranši i isplaćen. Napravljeni su dječiji vrtić, dvije proizvodne hale, te dio magistralnog puta.

Sredstva u iznosu od dva miliona KM, koje je obećao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, nikad nisu stigla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana