Zurof: Odlukom suda žele da mijenjaju istoriju

Srna
Zurof: Odlukom suda žele da mijenjaju istoriju

Banjaluka - Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof ocijenio je sramnom i užasnom odluku zagrebačkog Županijskog suda o poništenju presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, ističući da se time želi promijeniti istorija.

"Ovom presudom se žele oprati zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao Nezavisnu Državu Hrvatsku, koji je hvalio njeno uspostavljanje i služio kao sveštenik njenom vođstvu. Taj režim je jedino služio da masovno ubija nevine civile", rekao je Zurof za Radio Republike Srpske.


On kaže da u istočnoj Evropi postoje tendencije da se promijeni istorija Drugog svjetskog rata, a samim tim i genocid počinjen nad Srbima, što je, kako je ocijenio, veoma opasno i mora se zaustaviti.

"Istina je da je nadbiskup Stepinac u određenim momentima pokušao da spasi pokrštene Jevreje ili polujevreje, ali je to uspio samo u maloj mjeri. To ne može poništiti činjenicu da je on kao osoba na takvom položaju podržavao genocidni režim uspostavljen u Hrvatskoj", rekao je Zurof.

On je izrazio nadu da će odluka Županijskog suda u Zagrebu, koja je apsolutno loša, biti promijenjena na višem sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana