Zloupotrebu automobila biće teško iskorijeniti

Željka Domazet
Zloupotrebu automobila biće teško iskorijeniti

SARAJEVO - Nije rijetkost u BiH da razni zvaničnici ili članovi njihovih porodica službenim automobilom idu u šoping, na more ili planinu ili da oni budu parkirani u njihovim dvorištima. Takvo ponašanje godinama je svakodnevica u institucijama BiH.

Ta praksa bi u narednom periodu bar donekle mogla biti promijenjena. Nakon što je Komisija za transport i komunikacije jednoglasno usvojila inicijativu Saše Magazinovića kojom se Savjet ministara BiH obavezuje da u roku od 30 dana donese dopunu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH, ona je dobila podršku i Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Inicijativa obavezuje Savjet ministara da donese dopunu pravilnika kojim bi bilo propisano jasno označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način kako bi učesnicima u saobraćaju, kao i građanima bilo jasno vidljivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada.

Magazinović poručuje da zloupotrebe postaju sve kreativnije. Od toga da visoki funkcioneri službenim autom idu na izlete, do davanja vozila "lojalnim" službenicima, koji čak ni nemaju pravo na tu vrstu privilegije.

- Ako nekome ko nema pravo na to date vozilo, ako mjesečno troši rezervoar ili dva benzina, ako se plaća održavanje tog vozila, to na godišnjem nivou može biti između pet i deset hiljada maraka po vozilu, a stotine su auta na raspolaganju - kaže Magazinović.

Inicijativom bi bili obuhvaćeni svi službeni automobili institucija BiH, osim vozila štićenih osoba i bezbjednosnih agencija, koja se koriste u operativne svrhe. Parlamentarci su na Magazinovićev prijedlog reagovali različito - od pune podrške, do stavova da se radi o čistom populizmu.

Inicijativa je dobila podršku većine poslanika na prošloj sjednici parlamenta. Za je glasalo 27 poslanika, devet poslanika okupljenih oko HDZ-a i SNSD-a bili su protiv ili uzdržani. Savjet ministara ima rok od 30 dana da dopuni postojeći pravilnik i odredi način na koji će vozila biti obilježena.

- Mi apsolutno nemamo ništa protiv da se službena vozila obilježavaju i na neki način kontroliše njihovo korištenje. S druge strane, daćemo svoj doprinos, ali, isto tako, Ministarstvo finansija i trezora u svojoj djelatnosti ima Pravilnik o nabavci i korišćenju službenih automobila, tako da i u ovom trenutku imamo mogućnost da kontrolišemo i nabavku i korišćenje službenih automobila - rekao je ministar transporta i komunikacija Vojin Mitrović.

MIP bez kontrole

U posljednje vrijeme veći propusti zabilježeni su u Ministarstvu inostranih poslova BiH, koje raspolaže sa 123 službena automobila. Uočeno je da u sjedištu ministarstva nema kontrole upotrebe vozila, da diplomatsko-konzularna predstavništva ne dostavljaju podatke i da su vozila u toku radnog vremena ostavljana na adresama zaposlenih. Revizori godinama upozoravaju da se vozila koja koriste predstavnici institucija petkom izvoze iz garaže, a da se vraćaju tek u ponedjeljak, kao i da je pređena kilometraža znatno veća od prijavljene. Najveći skandal koji se pamti potiče iz 2011. godine kada je tadašnji ministar inostranih poslova Sven Alkalaj "uhvaćen kamerom" na plaži kako ulazi u službeno vozilo. Nisu rijetki ni slučajevi krađe službenih vozila, pa će donošenjem ovog pravilnika i obilježavanjem službenih vozila vjerovatno u ovu oblast biti uvedeno više reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana