Злоупотребу аутомобила биће тешко искоријенити

Жељка Домазет
Злоупотребу аутомобила биће тешко искоријенити

САРАЈЕВО - Није ријеткост у БиХ да разни званичници или чланови њихових породица службеним аутомобилом иду у шопинг, на море или планину или да они буду паркирани у њиховим двориштима. Такво понашање годинама је свакодневица у институцијама БиХ.

Та пракса би у наредном периоду бар донекле могла бити промијењена. Након што је Комисија за транспорт и комуникације једногласно усвојила иницијативу Саше Магазиновића којом се Савјет министара БиХ обавезује да у року од 30 дана донесе допуну Правилника о условима набавке и начину коришћења службених возила у институцијама БиХ, она је добила подршку и Представничког дома Парламента БиХ.

Иницијатива обавезује Савјет министара да донесе допуну правилника којим би било прописано јасно означавање службених возила наљепницом или на други одговарајући начин како би учесницима у саобраћају, као и грађанима било јасно видљиво да се ради о службеном возилу и којој институцији припада.

Магазиновић поручује да злоупотребе постају све креативније. Од тога да високи функционери службеним аутом иду на излете, до давања возила "лојалним" службеницима, који чак ни немају право на ту врсту привилегије.

- Ако некоме ко нема право на то дате возило, ако мјесечно троши резервоар или два бензина, ако се плаћа одржавање тог возила, то на годишњем нивоу може бити између пет и десет хиљада марака по возилу, а стотине су аута на располагању - каже Магазиновић.

Иницијативом би били обухваћени сви службени аутомобили институција БиХ, осим возила штићених особа и безбједносних агенција, која се користе у оперативне сврхе. Парламентарци су на Магазиновићев приједлог реаговали различито - од пуне подршке, до ставова да се ради о чистом популизму.

Иницијатива је добила подршку већине посланика на прошлој сједници парламента. За је гласало 27 посланика, девет посланика окупљених око ХДЗ-а и СНСД-а били су против или уздржани. Савјет министара има рок од 30 дана да допуни постојећи правилник и одреди начин на који ће возила бити обиљежена.

- Ми апсолутно немамо ништа против да се службена возила обиљежавају и на неки начин контролише њихово кориштење. С друге стране, даћемо свој допринос, али, исто тако, Министарство финансија и трезора у својој дјелатности има Правилник о набавци и коришћењу службених аутомобила, тако да и у овом тренутку имамо могућност да контролишемо и набавку и коришћење службених аутомобила - рекао је министар транспорта и комуникација Војин Митровић.

МИП без контроле

У посљедње вријеме већи пропусти забиљежени су у Министарству иностраних послова БиХ, које располаже са 123 службена аутомобила. Уочено је да у сједишту министарства нема контроле употребе возила, да дипломатско-конзуларна представништва не достављају податке и да су возила у току радног времена остављана на адресама запослених. Ревизори годинама упозоравају да се возила која користе представници институција петком извозе из гараже, а да се враћају тек у понедјељак, као и да је пређена километража знатно већа од пријављене. Највећи скандал који се памти потиче из 2011. године када је тадашњи министар иностраних послова Свен Алкалај "ухваћен камером" на плажи како улази у службено возило. Нису ријетки ни случајеви крађе службених возила, па ће доношењем овог правилника и обиљежавањем службених возила вјероватно у ову област бити уведено више реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана