Zeljković: Zabrinjava broj zaraženih u odnosu na broj testiranih

GS
Zeljković: Zabrinjava broj zaraženih u odnosu na broj testiranih

BANjALUKA - U pojedinim lokalnim zajednicama evidentirano je pogoršanje epidemiološke situacije kada je riječ o virusu korona i zabrinjavajući je broj pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih, istakao je danas direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je naveo da je u protekla 24 časa u Republici Srpskoj evidentirano 625 slučajeva virusa korona, od 1.417 testiranih uzoraka.

- Epidemiološka situacija se iz dana u dan pogoršava. Institut i laboratorije su povaćali broj testiranja - rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da će biti formulisan način testiranja u lokalnim zajednicama gdje kapaciteti nisu takvi da je moguće sva lica testirati i pregledati isti dan, odnosno da će lica sa lakšom kliničkom slikom ostajati kući i biti u izolaciji i pratiće se njihovo zdravstveno stanje.

Zeljković je ponovio apel da su u ovakvoj situaciji najbolja zaštita maska i fizička distanca.

Precizirao je da je od ukupnog broja testiranih pozitivno 44,1 odsto osoba.

- Nažalost i dalje imamo nastavak nepovoljne epidemiološke situacije i pogoršanje u određenim lokalnim zajednicama koje imaju tendenciju rasta broja pozitivnih lica na dnevnom nivou - kazao je Zeljković.

Istakao je da će formulisati način testiranja u lokalnim zajednicama gdje kapaciteti ne omogućavaju da sve osobe budu pregledane i da im budu uzeti uzorci isti dan.

- Osobe sa lakšom kliničkom slikom će ostajati kod kuće, biti u izolaciji, dobijaće rješenje o izolaciji, pratiće se njihovo zdravstveno stanje, biće dužni da se redovno javljaju porodičnom ljekaru, a na osnovu eventualnog pogoršanja kliničke slike biti upućeni u ARI ambulantu i biće izvršena procjena za uzimanje uzorka, tesitranje koje će u tom slučaju ići brže, samim tim i dostavljanje rezultata i preduzimanje ostalih koraka - kazao je Zeljković.

Istakao je da je i u okruženju vidljivo da laboratorijski kapaciteti ne omogućavaju da se isprate svi pacijenti kojima je neophodno u istom danu uzeti uzorke.

- Doktori na primarnom nivou i HES će u saradnji sa drugima vršiti trijažu, pratiti situaciju i kliničke znake kod svakog pacijenta - kazao je Zeljković.

On je naglasio da počinje da raste i broj umrlih. U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je pet smrtnih slučajeva.

- Ne postoji osoba koja se ne može zaraziti - rekao je Zeljković i dodao da se može predvidjeti kakav će biti ishod nakon zaraze.

Dodao je da su preventivne mjere zlatni standard da se možemo zaštititi od samog virusa.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da je broj hospitalizovanih porastao za 56 pacijenata i sada ih je ukupno 498.

-Čak 44 odsto od svih testiranih je pozitivno, što je jako visok odstotak - rekla je  ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana