Зељковић: Забрињава број заражених у односу на број тестираних

ГС
Зељковић: Забрињава број заражених у односу на број тестираних

БАЊАЛУКА - У појединим локалним заједницама евидентирано је погоршање епидемиолошке ситуације када је ријеч о вирусу корона и забрињавајући је број позитивних случајева у односу на број тестираних, истакао је данас директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Зељковић је навео да је у протекла 24 часа у Републици Српској евидентирано 625 случајева вируса корона, од 1.417 тестираних узорака.

- Епидемиолошка ситуација се из дана у дан погоршава. Институт и лабораторије су поваћали број тестирања - рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да ће бити формулисан начин тестирања у локалним заједницама гдје капацитети нису такви да је могуће сва лица тестирати и прегледати исти дан, односно да ће лица са лакшом клиничком сликом остајати кући и бити у изолацији и пратиће се њихово здравствено стање.

Зељковић је поновио апел да су у оваквој ситуацији најбоља заштита маска и физичка дистанца.

Прецизирао је да је од укупног броја тестираних позитивно 44,1 одсто особа.

- Нажалост и даље имамо наставак неповољне епидемиолошке ситуације и погоршање у одређеним локалним заједницама које имају тенденцију раста броја позитивних лица на дневном нивоу - казао је Зељковић.

Истакао је да ће формулисати начин тестирања у локалним заједницама гдје капацитети не омогућавају да све особе буду прегледане и да им буду узети узорци исти дан.

- Особе са лакшом клиничком сликом ће остајати код куће, бити у изолацији, добијаће рјешење о изолацији, пратиће се њихово здравствено стање, биће дужни да се редовно јављају породичном љекару, а на основу евентуалног погоршања клиничке слике бити упућени у АРИ амбуланту и биће извршена процјена за узимање узорка, теситрање које ће у том случају ићи брже, самим тим и достављање резултата и предузимање осталих корака - казао је Зељковић.

Истакао је да је и у окружењу видљиво да лабораторијски капацитети не омогућавају да се испрате сви пацијенти којима је неопходно у истом дану узети узорке.

- Доктори на примарном нивоу и ХЕС ће у сарадњи са другима вршити тријажу, пратити ситуацију и клиничке знаке код сваког пацијента - казао је Зељковић.

Он је нагласио да почиње да расте и број умрлих. У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство РС пријављено је пет смртних случајева.

- Не постоји особа која се не може заразити - рекао је Зељковић и додао да се може предвидјети какав ће бити исход након заразе.

Додао је да су превентивне мјере златни стандард да се можемо заштитити од самог вируса.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је број хоспитализованих порастао за 56 пацијената и сада их је укупно 498.

-Чак 44 одсто од свих тестираних је позитивно, што је јако висок одстотак - рекла је  она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана