Zeljković: Urađeno više od 100.000 testiranja

Srna
Zeljković: Urađeno više od 100.000 testiranja

BANjALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je u Srpskoj do sada ukupno urađeno više od 100.000 testiranja pi-si-ar /PCR/ metodom i dodao da se povećava broj testiranja na dnevnom nivou, te da se očekuje da u narednom periodu bude još veći obuhvat.

"Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ bila je da se na ovaj način vrši testiranje, kroz definiciju slučaja, identifikaciju. Mi se vodimo sa tri tačke - identifikacija, izolacija i praćenje kontakata", rekao je Zeljković na sastanku zvaničnika Srpske sa predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i lokalnih zajednica o složenoj i pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

Zeljković je zahvalio zdravstvenim radnicima, kako na primarnom tako i na sekundarnom nivou, jer su oni najbolji pokazatelji da se mjere prevencije u borbi protiv virusa korona mogu poštovati i na dnevnom nivou.

On je naglasio da, zahvaljujući tome, Srpska spada u zemlje koje imaju jedan od najmanjih procenata zdravstvenih radnika koji su pozitivni na virus korona.

"Kada uzmemo u obzir sve činjenice i da je ovo potpuno novi virus, da pandemija vlada u cijelom svijetu, možemo biti zadovoljni kako se Srpska ponijela u takvoj situaciji. Ne smijemo zaboraviti da je pred nama veoma izazovan period zime kada dolazi do porodičnih okupljanja, slavlja, proslave Nove godine i vjerskih praznika", rekao je Zeljković.

On je dodao da će Institut i dalje na naučnim činjenicama predlagati mjere zaštite od virusa korona.

"Kako je i premijer Srpske Radovan Višković rekao, Srpska je prva uvela antigensko testiranje u ovom dijelu Evrope i upravo je to, zahvaljujući prijedlozima Univerzitetskog kliničkog centra Srpske i njegovog direktora Vlade Đajića, bio jedan od kamena temeljaca za očuvanje zdravstvenog sistema, odnosno da virus ne uđe u zdravstvene ustanove", naveo je Zeljković.

On je rekao da su mnoge zemlje kopirale mjere koje sprovodi Srpska, kao što su nošenje zaštitne maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru, ali i sam sistem organizacije rada.

"Institut će predlagati mjere i pomoći će gradonačelnicima i načelnicama lokalnih zajednica u smirivanju epidemiološke situacije", dodao je Zeljković.

Zeljković je rekao da se Institut od decembra 2019. godine, kada je identifikovan novi virus korona u svijetu, priprema za situaciju koja je nastupila.

"Zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske i cjelokupnim zdravstvenim sistemom, sa Vladom Srpske na čelu, proaktivne mjere su preduzete od trenutka prije identifikacije prvog slučaja pozitivnog na virus korona", dodao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, upravo se na tom prvom slučaju pokazala efikasnost i same primjene, odnosno predlaganja mjera.

"U trenutku kada je identifikovan prvi slučaj prvenstveno su zatvorene škole i samim tim je zaustavljeno širenje virusa jer je najveći broj slučajeva asimptomatski, oko 80 odsto, koji vrlo lako mogu da prošire virus", naglasio je Zeljković.

On je naveo da se i sada veoma malo zna o virusu korona kada je riječ ne samo o načinu njegovog prenošenja, već i o ponašanju u organizmu, te da postoje određene studije koje nisu definisale sve tačke.

"Ove mjere koje se predlažu od samog početka zasnovane su na činjenicama koje SZO, ali i Evropski centar za kontrolu bolesti promoviše, da se na ovaj način one uvode, ublažavaju, ali i pooštravaju, te da mjere koje su ustanovljene na republičkom nivou svi lokalni štabovi mogu da pooštre u onom segmentu koji se dotiče epidemiološke situacije kada govorimo o pogoršanju", naglasio je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana