Зељковић: Урађено више од 100.000 тестирања

Срна
Зељковић: Урађено више од 100.000 тестирања

БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је у Српској до сада укупно урађено више од 100.000 тестирања пи-си-ар /ПЦР/ методом и додао да се повећава број тестирања на дневном нивоу, те да се очекује да у наредном периоду буде још већи обухват.

"Препорука Свјетске здравствене организације /СЗО/ била је да се на овај начин врши тестирање, кроз дефиницију случаја, идентификацију. Ми се водимо са три тачке - идентификација, изолација и праћење контаката", рекао је Зељковић на састанку званичника Српске са представницима здравственог сектора, надлежних институција и локалних заједница о сложеној и погоршаној епидемиолошкој ситуацији у Српској.

Зељковић је захвалио здравственим радницима, како на примарном тако и на секундарном нивоу, јер су они најбољи показатељи да се мјере превенције у борби против вируса корона могу поштовати и на дневном нивоу.

Он је нагласио да, захваљујући томе, Српска спада у земље које имају један од најмањих процената здравствених радника који су позитивни на вирус корона.

"Када узмемо у обзир све чињенице и да је ово потпуно нови вирус, да пандемија влада у цијелом свијету, можемо бити задовољни како се Српска понијела у таквој ситуацији. Не смијемо заборавити да је пред нама веома изазован период зиме када долази до породичних окупљања, славља, прославе Нове године и вјерских празника", рекао је Зељковић.

Он је додао да ће Институт и даље на научним чињеницама предлагати мјере заштите од вируса корона.

"Како је и премијер Српске Радован Вишковић рекао, Српска је прва увела антигенско тестирање у овом дијелу Европе и управо је то, захваљујући приједлозима Универзитетског клиничког центра Српске и његовог директора Владе Ђајића, био један од камена темељаца за очување здравственог система, односно да вирус не уђе у здравствене установе", навео је Зељковић.

Он је рекао да су многе земље копирале мјере које спроводи Српска, као што су ношење заштитне маске на отвореном и у затвореном простору, али и сам систем организације рада.

"Институт ће предлагати мјере и помоћи ће градоначелницима и начелницама локалних заједница у смиривању епидемиолошке ситуације", додао је Зељковић.

Зељковић је рекао да се Институт од децембра 2019. године, када је идентификован нови вирус корона у свијету, припрема за ситуацију која је наступила.

"Заједно са Министарством здравља и социјалне заштите Српске и цјелокупним здравственим системом, са Владом Српске на челу, проактивне мјере су предузете од тренутка прије идентификације првог случаја позитивног на вирус корона", додао је Зељковић.

Према његовим ријечима, управо се на том првом случају показала ефикасност и саме примјене, односно предлагања мјера.

"У тренутку када је идентификован први случај првенствено су затворене школе и самим тим је заустављено ширење вируса јер је највећи број случајева асимптоматски, око 80 одсто, који врло лако могу да прошире вирус", нагласио је Зељковић.

Он је навео да се и сада веома мало зна о вирусу корона када је ријеч не само о начину његовог преношења, већ и о понашању у организму, те да постоје одређене студије које нису дефинисале све тачке.

"Ове мјере које се предлажу од самог почетка засноване су на чињеницама које СЗО, али и Европски центар за контролу болести промовише, да се на овај начин оне уводе, ублажавају, али и пооштравају, те да мјере које су установљене на републичком нивоу сви локални штабови могу да пооштре у оном сегменту који се дотиче епидемиолошке ситуације када говоримо о погоршању", нагласио је Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана