Zeljković: Privatna okupljanja najveći rizik

GS
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - U Republici Srpskoj najveći rizik za širenje virusa korona predstavljaju privatna okupljanja, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković kaže da to pokazuju primjeri iz lokalnih zajednica gdje je trenutno pogoršana epidemiloška situacija.

- U tim opština nije bilo organizovanih javnih okupljanja, ali jeste privatnih koja su dovela do povećanja broja zaraženih. Rezultate tih okupljanja imaćemo u narednih 14 ili 28 dana kada se očekuje razvijanje simptoma i potvrda da či su pozitivni - rekao je on.

U Srpskoj je u posljednja 24 časa registrovano 107 novih slučajeva virusa korona i tri smrtna slučaja, a najveći broj zaraženih potvrđen je u Banjaluci, i to 19.

Zeljković kaže da je povećan broj zaraženih rezultat okupljanja na rođendanima, vjenčanjima, krštenjima, sahranama, ali i neobaveznim privatnim okupljanjima.

On naglašava da je najveće opterećenje na zdravstvenom sistemu, te da okupljanja u velikim grupama i nepoštovanje mjera nose najveći rizik.

Zeljković je upozorio da je i dalje prisutno pogoršanje epidemiloške situacije i apelovao na građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Naglasio je da broj preminulih i dalje govori o tome koliko je virus korona opasan, bez obzira na starosnu dob zaraženih.

Zeljković je naveo da će Institut do kraja dana ili tokom vikenda precizirati kako treba poštovati mjere na bazenima i drugim javnim kupalištima, kolika treba da bude fizička distanca i koliki je dozvoljeni broj osoba, jer su upravo kupališta prepoznata kao jedan od problema u ovoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana