Zeljković: Institut za javno zdravstvo raspolaže sa dovoljnim brojem testova

G.S.
Zeljković: Institut za javno zdravstvo raspolaže sa dovoljnim brojem testova

BANjALUKA - Institut za javno zdravstvo Republike Srpske raspolaže sa dovoljnim brojem testova i građani Srpske ne treba da brinu, poručio je Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, gostujući na RTRS.

- Vidljivo je da imamo konstantu u broju testiranja, koja se kreću dnevno između 400 i 600 urađenih laboratorijskih nalaza. U danima vikenda je nešto manje testiranja. Mnoge zemlje svijeta su proizvođači testova, ali i one ih čuvaju za svoje potrebe. Uvijek tražimo najbolje, ali i po najpovoljnijoj cijeni - naveo je Zeljković.

Važno je naglasiti, kako kaže da testove kontinuirano nabavljaju.

- Očito je da broj zaraženih nije povećan samo u Srpskoj, već u regionu, pa i u svijetu - naglasio je Zeljković.

On je dodao da u Srpskoj postoje lokalna žarišta, te da zabrinjava rast zaraženih, ali naglašava da Institut za javno zdravsto Srpske djeluje na vrijeme i preventivno.

- Po definiciji slučaja vrše se testiranja lica koja imaju simptome, i onda se dolazi do kontakata, kako se virus ne bi širio dalje. Važno je reći da preventivno djelujemo i odmah sve kontakte pozitivne osobe stavljamo u izolaciju - rekao je Zeljković. 

Napominje da je Institut izdao i uputstvo kako se ponašati u izolaciji, ali i kako se trebaju ukućani ponašati prema pozitivnim osobama.

- Na vrijeme otkrivamo slučajeve, i za sada je sve pod kontrolom - istakao je Zeljković.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana